Pénzmúzeum – Buda új közösségi tere

pem-index-hirdetes-1108x623 u.png
2023.11.07. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Interaktív játékokkal, színes programokkal, filmvetítéssel és panorámás rooftop bárral várják a látogatókat.

140 000 látogató volt kíváncsi eddig a Pénzmúzeumra, mely tavaly márciusi nyitása óta telt házzal üzemel. Mindez egy olyan múzeumnyitásoktól hangos évben történt, amikor a Néprajzi Múzeumon túl a Magyar Zene Háza is a múzeumba járó közönség figyelmét kérte. Az érdeklődés azóta sem lankadt, amihez hozzájárulnak az évfordulókhoz, jeles eseményekhez kötődő nyílt napok (Múzeumok Éjszakája, Kutatók Éjszakája, Takarékossági Világnap), a múzeumpedagógai foglalkozások, az Aranyvonat legendájáról szóló filmvetítések és a kisebbeknek szóló kézműves foglalkozások. Emellett a felnőtteket megcélzó szakmai workshopok, köztük az éremrestaurálási vagy éppen a Kávéházi beszélgetések. Ez utóbbi vendége november 15-én Szoboszlai Dominik édesapja, Szoboszlai Zsolt lesz, akit az est háziasszonya a tehetség felismeréséről, a tehetséggondozásról faggat. Az interaktív ismeretterjesztő központba ingyenes a bejutás, a programok szintén díjmentesek, ám regisztrációhoz kötöttek.

Itt mindig történik valami

A Pénzmúzeum jelenlegi időszaki kiállítása a múzeumnak helyet adó épületre, az egykori Postapalota közel 100 éves épületére és tervezőjére, Sándy Gyulára fókuszál. Az urbanisztikára fogékonyak számára ez önmagában különleges csemege, ahogy a Pénzmúzeum Panoráma Terasz megnyitása is, melynek köszönhetően olyan helyről élvezhető Budapest eddig ismeretlen panorámája, amely az elmúlt évszázadban sosem volt nyitva a nagyközönség előtt. A rooftop bárként is funkcionáló Panorámaterasz pár hónap alatt sokak kedvenc találkozóhelye lett: a múzeum látogatói a kiállítás megtekintése után itt összegezhetik a látottakat egy capuccino és egy szelet sütemény mellett.

pem-index-hirdetes-727x409 u.png

Játékos tudásátadás

A Pénzmúzeummal a Magyar Nemzeti Bank a lakosság pénzügyi oktatásának központi helyszínét, ezzel együtt pedig egy új közösségi teret hozott létre. Az erre kialakított háromemeletnyi területen interaktív digitális eszközökön keresztül a pénz, annak természete, és szerepe ismerhető meg. A kiállítóterekben 118 db interaktív felületen 11 típusú játékot próbálhatnak ki az érdeklődők. A legkedveltebb attrakciók: a múzeum robotjaival történő találkozás, a saját arcképes bankjegynyomtatás, az aranyrúdemelés, a széfnyitás, a tőzsdejáték, valamint a csőposta üzembe helyezése. A múzeum sikere nem csak a látogatók számában mérhető. Megnyitása óta két nemzetközi és 4 hazai szakmai díjjal ismerték el az intézményt.

Bőröndmúzeum

Az ingyenesen látogatható múzeum szeptembertől kilépett a falai közül, hogy még többekhez vihesse el a tudást. A cél érdekében általános- és középiskolákba települ ki interaktív programjával, illetve foglakozásával. A „Bőröndmúzeum-Utazás a pénz körül” című kezdeményezés kidolgozásánál a szakemberek figyelembe vették az „Utazó Iskola” idén 350 osztályba, mintegy 8000 diákhoz jut el. A 45 perces rendhagyó óra során a diákok általános pénzügyi ismeretekkel korszerű, interaktív pedagógiai módszerek mentén ismerkedhetnek meg.

Aki ellátogatna a múzeumba, annak előzetes regisztrációra lesz szüksége. Az időzítéséhez jó tudni, hogy nyitástól délután kettőig jellemzően iskolás csoportok keresik fel az intézményt, mely kedd kivételével a hét minden napján nyitva áll a nagyközönség előtt.

https://www.penzmuzeum.hu/muzeum/egyeni-foglalas/

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.