Így élhetsz sokáig jólétben, jól-létben – a minőségi élet tervezhető!

Index 2 16x9.png
2023.11.28. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Az egészség a legdrágább – mindannyian a bőrünkön érezzük, hogy ez nem csupán egy szlogen, akár megvan, és még inkább, ha nincs, így megéri gondoskodni róla. Az egészségünkről való gondoskodást most különösen indokolttá teszi, hogy egyre tovább élünk. A mai aktív korosztály ugyanis közel egy évtizeddel hosszabb életre számíthat, mint a szülők-nagyszülők generációja. De vajon felkészültek vagyunk a hosszabb élettartamra? És egyáltalán: mit várunk a hosszabb élettől?

Mit várunk a hosszabb élettől?

A kérdést az NN Longevity-kutatásában* résztvevőknek is feltették, ahol legtöbben az egészségre, a jól-létre asszociáltak a hosszabb élet kapcsán, ezzel is jelezve, hogy számukra nem egyszerűen az élethosszon, hanem az egészséges életéveken van a hangsúly. A második helyre az anyagi biztonság került, hogy a plusz évek se a szűkölködésről, hanem az örömteli időszakokról szólhassanak. A harmadik legfőbb pedig az volt a válaszadóknak, hogy legyen életcéljuk, amiért folyamatosan fejleszthetik magukat és mindig újat tapasztalhatnak. Negyedszer pedig, hogy mindezt meg is oszthassák szeretteikkel.

Mindez ugyanabba az irányba mutat: előre kell gondolnunk, hogy hogyan szeretnénk élni a jövőben, ezeket az elképzeléseinket pedig ma kell megalapoznunk! Ebben kulcsfontosságú

  • az eltökéltség, hogy kijelöljük a számunkra fontos céljainkat,
  • az elkötelezettség, hogy lépésről lépésre, hosszú távon tegyünk ezekért a céljainkért,
  • és nem utolsó sorban a rugalmasság, hogy mindig meg tudjunk felelni a változások hozta újabb és újabb kihívásoknak.

Márpedig, ha valamit, akkor azt megtanította nekünk az elmúlt pár év, hogy a változás állandó része az életünknek. Ezért is elengedhetetlen a készség a változásra, a felkészülés a jövő kihívásaira. Szintén az NN Biztosító kutatásából derült ki, hogy a hosszú távú tervezésben legtöbben (35%) a tanulásba, 24% pedig az egészségügyi és nyugdíjcélú öngondoskodásba fektetnek be lehetőség szerint.

Az egészség kapcsán az is kiderült, hogy valóban sokat megér nekünk: a megkérdezettek bő 80%-a kész lenne lemondani valamilyen káros szokásáról az orvos tanácsára két egészségben töltött plusz évért cserébe.

Ez a hozzáállás jól tükrözi a Longevity-szellemiségét: nem elég várni, hogy a hosszú élet egyúttal boldog is lesz, tenni is kell érte, időben elkezdve és következetesen. Az egészséges életmód, a test és a lélek karbantartása, a fizikai és a pszichés alkalmazkodóképesség fejlesztése, a baráti és rokoni kapcsolatok ápolása mind hozzátartozik a jövőre való felkészüléshez.

A pénzügyi tudatosságra épülhet a jó Longevity-stratégia

Ezek megalapozásában nagy szerepet játszik a pénzügyi tudatosság is: minél előbb kezdünk el félretenni jövőbeli céljainkra, annál kisebb lépésekben is elég haladnunk, hogy végül célt érjünk. Márpedig akár egy hobbiról, akár a magasabb szintű orvosi ellátás igénybevételéről van szó, erre meg kell teremtenünk az anyagi fedezetet is.

Ezért fontos pénzügyi tudatosságunk fejlesztése. Tűzzük ki, mit szeretnénk elérni a jövőben, hogyan szeretnénk élni 5-10 vagy akár 20 év múlva. Ha megvan ez a cél, nézzük meg a mai anyagi körülményeinket: listázzuk, mire mennyit költünk havonta, mit lehet esetleg visszavenni ebből, és így mennyit tudunk félre tenni a jövőre. Ha ez is megvan, válasszuk ki a céljainkhoz és lehetőségeinkhez legmegfelelőbb megtakarítási termék(ek)et, hogy a leghatékonyabb módon vigyázhassunk megtakarításaink értékállóságára.

A jó hír, hogy nem szükséges havonta százezreket megtakarítanunk, elég kis lépésekben haladnunk. Ma már ebben sok kényelmes megoldás is segítségünkre lehet, mint például a saját költségvetés készítésére szolgáló appok, vagy épp automatikus átutalást állíthatunk be a megtakarításainkhoz.

Szerencsére az ezekhez illeszkedő pénzügyi termékek is rendelkezésünkre állnak, hogy a lehető leghatékonyabban gyűjtsük és gyarapítsuk megtakarításainkat a párnacihában való őrizgetés helyett. Ha például euróban szeretnénk megtakarítani úgy, hogy rendszeresen teszünk félre egy adott összeget, ezt is megtehetjük, miközben még életbiztosítási fedezethez is jutunk vész esetére. Ha még fontosabb számunkra a biztonság, olyan eurós konstrukciót is választhatunk, ahol 100% tőkegaranciát kapunk az alapbiztosításra befizetett rendszeres díjakra lejáratkor vagy halálesetkor. Mindezeket a lehetőségeket akár kisebb összeggel is elindíthatjuk, akár 51 euró, de akár 71 euró rendszeres befizetéssel is, ha egyelőre nem tudunk többet szánni erre a célra.

Ugyanígy, ha a nyugdíjas éveink nyugalmáról szeretnénk előre gondoskodni, szintén választhatunk az eurós vagy akár forintalapú nyugdíjbiztosítási termékek közül is, vagy elérhető garantált minimális lejárati szolgáltatást nyújtó nyugdíjbiztosítási termék is. Ennek kapcsán nagy segítséget jelenthet kalkulátorunk, ahol megnézheted, a jelenlegi jövedelmedhez képest mekkora öregségi nyugdíjra számíthatsz, mekkora bevételkiesést jelent majd ez, és mekkora megtakarítással pótolhatod ezt ki, hogy ne csak úgy élj nyugdíjasként, ahogy tudsz, hanem ahogy szeretnél.

A biztosítási termékek széles kínálatában nem könnyű eligazodni, ezért érdemes lehet szakértővel konzultálni, hogy ezzel is időt és energiát takaríthassunk meg. Az NN Biztosító felkészült biztosítási tanácsadói segítségével megtalálhatod az igényeidhez és élethelyzetednek legmegfelelőbb életbiztosítási terméket, hogy biztosíthasd a jövődet. Ismerd meg, hogyan hozhatsz kiszámíthatóságot a mindennapjaidba!

A jelen oldalon található információ a tájékoztatás célját szolgálja, mely nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, a biztosítási termékek részletes ismertetésének, és nem helyettesíti a szerződési feltételekben leírtakat. Kérjük, az életbiztosítási szerződés megkötése előtt a termékekhez kapcsolódó dokumentumokat alaposan olvasd át, és csak ezek ismeretében, és megértése esetén kösd meg az életbiztosítási szerződést.

Ezekről az NN Biztosító ügyfélszolgálatán kívül a Dokumentumtárban is tájékozódhatsz.

* „Long, happy and healthy life” 11 országos online nemzetközi kutatás, NN Group, 2023; A magyarországi 1000 fős minta reprezentatív a 18-79 éves magyar lakosságra nem, kor, régió és iskolai végzettség szerint.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.