2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Annyi gyerek él ma szegénységben, ahányan Szegeden laknak

cover
2023.11.30. 15:23
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A 0-5 éves korú, súlyos szegénységben élő gyerekek pedig egész Egert megtöltenék. 2010 óta csaknem háromszorosára nőtt a súlyosan szegény gyerekek aránya hazánkban. Advent alatt nekik biztos nem kerül ünnepi étel az asztalra.

„Ivott az édesapám is, meg az édesanyám is. Anyukám eltűnt nagyon hosszú időre, és senki sem találta, apu meg próbált minket nevelni, de mellette dolgoznia kellett. Így egész nap otthon voltunk egyedül, én

4 évesen, a húgom 2 évesen. A szomszédok dobáltak át szó szerint enni meg inni, ez a gyámügyi jelentésben is le van írva” – emlékszik vissza felnőttként Heni, aki már óvodásan megtapasztalta az éhezést.

Miklós 2 évesen alig volt 7 kiló. Szülei nem gondozták, ezért a nagyon szegényes körülmények között élő, súlyosan beteg nagymama vette magához. Amikor a kisfiú állami gondoskodásba került az SOS Gyermekfalvakhoz, alig volt erő a testében a járáshoz. „Majdnem megállt a szívem, amikor először megpillantottam. Még soha nem láttam ilyen rossz állapotban lévő gyereket. Keze-lába cérnavékony, csak a pocakja volt nagy. Tudtam, hogy ez a súlyos fehérjehiány jele, ilyenkor folyadék gyűlik fel a hasüregben” – meséli Tünde, Miklós nevelőszülője. A kisfiú pont úgy nézett ki, mint az éhező gyerekek a fényképeken. De nemcsak úgy nézett ki, éhező gyerek volt maga is.

2019-ben legalább 55 ezer 0-5 éves kisgyerek élt szegénységben, kitéve az éhezésnek. Összehasonlításképp: épp ennyien laknak Eger városában. A világon hat másodpercenként hal meg egy éhező gyermek, Magyarországon az időszakosan éhező gyerekek száma a százezret is üti.

„Az első nap láttam, hogy Miklós letérdel a konyhakőre és elkezdi felcsipegetni a lepotyogott morzsákat. De nem úgy, mint a kíváncsi kisgyerek, aki mindent a szájába akar venni, hanem mohón, mint aki kincset talált. És akkor megértettem, hogy ez a gyerek eddig azt tanulta meg, hogy a szemétből kell kikeresgélnie a néhány falatot, ami életben tartja” – meséli a nevelőanya.

Az SOS Gyermekfalvak több száz gyereknek ad családot nevelőszülőknél. Szinte mindegyikük megélte az éhezés, elhanyagolás, bántalmazás valamelyik formáját. Ezek a súlyosan traumatikus élmények kiölik a gyerekekből a kívánságokat. Vannak, akik sokáig nem tudják elképzelni, hogy lehetnek vágyaik. „Amikor megkérdezzük tőlük, hogy mit szeretnének például karácsonyra, először sokszor csak az alapvető szükségleteiket kielégítő dolgokat sorolják, mint étel, meleg pulóver, meleg szoba. El kell telnie egy időnek, hogy el tudjanak kezdeni álmodozni és kiterjeszteni a vágyaikat egy játékbabára, plüssállatra vagy focilabdára. Fokozatosan engedik bele magukat a gyerekkorba, amit nálunk tanulnak meg” – mondja Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője.

23 ezer gyermek él ma állami gondoskodásban, de több mint 100 ezret fenyeget a veszély, hogy bármikor kiemelhetik a családjából életkörülményeik miatt.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.