A húszas éveimben járok: száz évig élni, de miből?

Index 3 16x9.png
2023.12.01. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Húszas éveidben már belekóstoltál a szabadságba, az önállóság szépségeibe és jó néhány kihívásába is. Az egy dolog, hogy már alig emlékszel azokra az időkre, amikor még éjfélre haza kellett érned, de már biztosan szembejött a kérdés, hogy miből tudod fenntartani magad minél kevesebb szülői segítséggel, vagy hogy le tudsz-e lépni egy jó kis albérletbe a barátokkal vagy a pároddal. És el kellett gondolkodnod azon is, hogy a pénzkeresésre, vagy a továbbtanulásra fókuszálj, illetve hogy ezt a kettőt hogyan tudod összeegyeztetni.

Ha így van, akkor üdv a nagybetűs életben! Annak is az elején, amikor meghatározó dolgok történnek a jövőt illetően. Az pedig a te döntésed, hogy inkább sodródsz az eseményekkel, vagy igyekszel a saját igényeid alapján befolyásolni azokat, akár csak azzal, hogy jövőképet alkotsz és életcélokat tűzöl ki magad elé.

Ahogy lassan kopogtat a harmadik X, nem mindegy, hogy döntesz. Az elmúlt ötven évben 69,5-ről 76,9 évre nőtt a születéskor várható élettartam, miközben az NN Longevity kutatása* szerint csak a magyarok harmada érzi, hogy fel is van készülve erre. Ez sok tényezőtől függ, főként attól, hogy milyen a pénzügyi, az intellektuális és az egészségügyi alkalmazkodó képességünk.

Te már valószínűleg a life long learning, az élethosszig tartó tanulás jegyében tervezed a jövődet, hiszen sorra új technológiák jönnek ki, és a statisztikák szerint 2, akár 3 karrierváltással is kell terveznek aktív éveidre. Az állandó önfejlesztés óriási lépés a mentális frissesség megtartása felé, azonban ne felejtsük el, hogy nem kis anyagi vonzata is van.

De ott van a többlépcsős életpálya is, amikor a hagyományos tanulás-munka-nyugdíj felállás helyett a karrieredbe több hosszabb szünetet iktathatsz be, cserébe tovább kell dolgoznod. Ez az NN kutatása szerint minden harmadik embernek tetszene ez a sabbaticalokkal tarkított életpálya – talán neked is. Itt is kérdés azonban, hogy milyen anyagi háttérből tudnád ezt megvalósítani ezt, hogy a szünetekben kikapcsolódhass, megvalósíthasd az álmaidat, új dolgokat próbálhass ki?

Mikro pénzügyi szokásokkal nagyot léphetsz előre

Ahhoz, hogy hosszú távon is meg tudd valósítani ezeket az elképzeléseidet, stabil pénzügyi háttér is szükséges. Ezt elkezdeni felépíteni sosem késő, de nem is lehet elég korán elkezdeni. Ha mással nem, hát azzal, hogy alaposan feltérképezed saját helyzeted és célokat tűzöl ki magad elé.

De van egy jó hírünk is! Nem kell ma mindenről lemondanod, hogy belevághass az előtakarékosságba: mikroszokások segítségével kis lépésekben, kis összegeket havonta félretéve is célt érhetsz. Ehhez kell némi pénzügyi fegyelem – mondjuk, hogy saját könyvelést vezess és a jövedelmet egy fix százalékát mindig félretedd egy megtakarításba –, de így egyszerre érezheted jól magad a jelenben és biztosíthatod a jövődet.

Ebben nyugodtan támaszkodhatsz pénzügyi szakértőinkre, akik segítenek kiválasztani az élethelyzetednek és céljaidnak leginkább megfelelő megoldásokat, amelyekkel az öngondoskodás útjára léphetsz.

Álmokra, nemzetközi karrierre, tanulásra...

Lehet a célod egy hosszú külföldi út a vágyott helyre, akár hosszabb külföldi tartózkodás, akár külföldi karrier, vagy akár az álomotthonra összehozni a pénzt. Szerencsére az ezekhez illeszkedő pénzügyi termékek is rendelkezésedre állnak, hogy a lehető leghatékonyabban gyűjtsd és gyarapítsd megtakarításaidat a párnacihában való őrizgetés helyett. Ha például euróban szeretnél megtakarítani úgy, hogy rendszeresen teszel félre egy adott összeget, ezt is megteheted, miközben még életbiztosítási fedezethez is jutsz vész esetére. Ha még fontosabb számodra a biztonság, olyan eurós konstrukciót is választhatsz, ahol 100% tőkegaranciát kapsz az alapbiztosításra befizetett rendszeres díjakra lejáratkor vagy halálesetkor. Mindezeket a lehetőségeket akár kisebb összeggel is elindíthatod, akár 51 euró, de akár 71 euró rendszeres befizetéssel is, ha egyelőre nem tudsz többet szánni erre a célra.

Ugyanígy, ha a nyugdíjas éveid nyugalmáról szeretnél hamarosan előre gondoskodni, szintén választhatsz az eurós vagy akár forintalapú nyugdíjbiztosítási termékek közül is, vagy elérhető garantált minimális lejárati szolgáltatást nyújtó nyugdíjbiztosítási termék is. Ennek kapcsán nagy segítséget jelenthet kalkulátorunk, ahol megnézheted, a jelenlegi jövedelmedhez képest mekkora öregségi nyugdíjra számíthatsz, mekkora bevételkiesést jelent majd ez, és mekkora megtakarítással pótolhatod ezt ki, hogy ne csak úgy élj nyugdíjasként, ahogy tudsz, hanem ahogy szeretnél.

A biztosítási termékek széles kínálatában nem könnyű eligazodni, ezért érdemes lehet szakértővel konzultálni, hogy ezzel is időt és energiát takaríthassunk meg. Az NN Biztosító felkészült biztosítási tanácsadói segítségével megtalálhatod az igényeidhez és élethelyzetednek legmegfelelőbb életbiztosítási terméket, hogy biztosíthasd a jövődet. Ismerd meg, hogyan hozhatsz kiszámíthatóságot a mindennapjaidba!

A jelen oldalon található információ a tájékoztatás célját szolgálja, mely nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, a biztosítási termékek részletes ismertetésének, és nem helyettesíti a szerződési feltételekben leírtakat. Kérjük, az életbiztosítási szerződés megkötése előtt a termékekhez kapcsolódó dokumentumokat alaposan olvasd át, és csak ezek ismeretében, és megértése esetén kösd meg az életbiztosítási szerződést.

Ezekről az NN Biztosító ügyfélszolgálatán kívül a Dokumentumtárban is tájékozódhatsz.

* „Long, happy and healthy life” 11 országos online nemzetközi kutatás, NN Group, 2023; A magyarországi 1000 fős minta reprezentatív a 18-79 éves magyar lakosságra nem, kor, régió és iskolai végzettség szerint.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.