Év végi hajrá a Pénzmúzeumban

penzmuzeum-epulet-kulso-44
2023.12.16. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A mesterséges intelligencia a múzeumokban is jelen van, már a Pénzmúzeum is használja.

A Pénzmúzeum fő attrakciója a nyitás óta a kézbe vehető aranyrúd, az érmegyűjtemény, a tőzsdejáték és a saját arcképes bankjegynyomtatás. Decemberben nem csak emiatt érdemes betérni a Széll Kálmán téri intézménybe, ahol a fő feladat továbbra is a pénzzel kapcsolatos ismeretterjesztés. A tudásátadást segíti immár Mani, a társalogni képes robot, illetve az a több mint 50 interaktív installáció, ami a 21. század embere számára könnyen befogadhatóvá teszi a látottakat.

MI és múzeum

Mani, a humanoid robot a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes kérdésekre válaszolni, történeteket mesélni, leküzdeni a nyelvi akadályokat, ezáltal hozzáférhetőbbé tenni a művészetet és a kultúrát akár a külföldi látogatók számára. Aki még nem járt a Postapalota épületében, azt nem csak Mani fogadja, hanem ünnepi dekoráció is. A Pénzmúzeum aulájában decemberben 3D-s betlehemi fotóháttér kapott helyet. A látványos kulisszákban bárki elkészítheti saját emlékképét. Jó hír, hogy a fogadótérben található kávézó kínálata megújult. A választék bővülése a Pénzmúzeum Panoráma Teraszt is érinti, ahonnan letekinteni a fővárosra egyedülálló élmény.

Károkozás nélkül

A hónap legizgalmasabb szakmai programja az éremrestaurátori workshop-sorozat volt. A laikusoknak ajánlott foglalkozások érem- és bankjegyrestaurálási műhelykérdésekben igazították el az érdeklődőket, akik szakmai vezetővel ki is próbálhatták a különböző technikákat, eljárásokat. A múzeum ezzel a programjával kifejezetten azokat szólítja meg, akik szívesen tisztogatják féltve őrzött kincseiket, ami szaktudás hiányában nehéz és kártékony is lehet. A december 9-i foglalkozás részvevői a papírpénzek és kötvények világába kalandozhattak. Megismerkedtek a papír tisztításának lehetőségeivel, veszélyeivel, valamint a megfelelő tárolás alapvető kérdéseivel, emellett szó került a papír alapú numizmatikai tárgyak restaurálásának etikai alapvetéseiről is.

kutatok-ejszakaja-2023-51

Fix és állandó

Állandó programelem csütörtökönként Az aranyvonat legendája című film vetítése 17 és 18 órakor. A díjnyetes dokumentumfilm megtörtént esetet dolgoz fel, amikor a II. világháborúban, a német megszállás idején a Magyar Nemzeti Bank dolgozói krimibe illő körülmények között az Aranyvonaton menekítették ki az állam vagyonát, a 33 tonnás aranykészletet az országból.

Szintén állandó program a kézműves foglalkozás. Decemberben karácsonyi üdvözlőlapok, mennybéli angyalkák, pihe-puha báránykák, karácsonyi hógömb, diótörő, madáretető, illetve persely készíthetők.

Ünnepi nyitvatartás

A Pénzmúzeum keddenként, illetve december 23-24-25-26-án, 31-én és január 1-jén zárva tart!

Egy kerékkel több

Aki végigjárta a Pénzmúzeum, a Pénz útja kiállítását, a tárlat végén szerencsekereket forgathat és ha jól jön ki a lépés, pénzmúzeumos ajándékkal távozhat.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.