Növekvő tendencia a magyar agráriumban

shutterstock 1948848364 (1)
2023.12.22. 11:13
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Tőkebevonással élénkíti a hazai mezőgazdasági beruházásokat a Hiventures

Az elmúlt évek krízisekkel terhelt időszaka rendkívüli körülményeket teremtett a mezőgazdaságban. Miközben a klíma- és geopolitikai változások mentén hazánkban is egyre égetőbbé válik az élelmiszerbiztonság kérdése, a szektor tőkeellátottsága is folyamatosan nő. A szektor fontosságára hívja fel a figyelmet, hogy ma már széles finanszírozási mix áll az agrárium rendelkezésére, amelyben az EU-s vagy állami pályázati támogatások és a kedvező banki hitelkonstrukciók mellett a tőkebevonás lehetőségei is megnyíltak. Mi a tőkebevonás szerepe a hagyományos banki hitelek mellett, hogyan segíthet áthidalni az átmeneti finanszírozási űröket, és miként teremt optimális pénzügyi környezetet az agrártechnológiai vállalkozások jövőjében? A következőkben ezekre hozunk néhány példát a Hiventures vállalati portfóliójából.

Kedvező hírek érkeztek a hazai mezőgazdasági vállalatok számára, hiszen a közelmúltban a kormány bejelentette az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok jövő évi indulását, amely csaknem 3000 milliárd forintos támogatási program keretében célozza az agrárium erősítését. Továbbá az Agrár Széchenyi Kártya MAX+ bevezetésével optimális feltételrendszer és alacsony kamatszint mellett, szabad felhasználású hitellel állnak a szektorban működő vállalkozások mellé.

shutterstock 2213539607 (1)

A hagyományos finanszírozási megoldások mellett mindinkább teret nyer a tőkebevonás szerepe is, hiszen a versenyképesség fenntartásához szükséges fejlesztések finanszírozása csak megfelelő tőkeellátottság mellett biztosított. A gyorsan változó makrogazdasági környezetben a cégek leggyakoribb fejlődési igényei közé tartoznak a kapacitásnövelő beruházások, iparági felvásárlások és fúziók, valamint a tulajdonos- vagy generációváltás, restrukturálási folyamatok, illetve a tőkepiaci, tőzsdei tőkeemelések is.

Az idei év egyértelmű tendenciái közé tartozik, hogy a vállalkozások egyre gyakrabban fordulnak az intézményi tőkebevonás lehetőségéhez annak érdekében, hogy finanszírozzák a fent említett forrásigényes vagy magas kockázatú fejlesztéseket.

A tőkebevonás ugyanis akár önmagában, akár a hagyományos hitelkonstrukciókat kiegészítve, és az adott vállalat igényeihez optimalizálva erős, egészséges és növekedésre teret adó forrásszerkezetet eredményezhet.

További előnyei közé tartozik, hogy az igényelt összeg visszafizetése jellemzően zárt konstrukcióban, előre rögzített hozamelvárások mentén, az együttműködési időhorizont végén esedékes - hidat képezve ezzel az átmeneti finanszírozási űr és a vállalat hosszútávú tervei között.

Tulajdonosváltással az exportpiacokért

A magyarországi agrárium számára kifejezetten fontos kelet-magyarországi régióban termesztett, tartósítószermentesen feldolgozott gyümölcs- és zöldségfélékben, befőttekben és savanyúságokban erős Szatmári Konzervgyár Kft., valamint a csemegekukorica- és borsókonzervekről ismert EKO Konzervipari Kft. fontos beszállítói az Európai Unió piacának. Mindkét cég termékeinek több mint 70 százalékát a határokon kívül értékesíti. A gyártáshoz szükséges nyersanyagot mintegy 6000 hektáros összterülettel rendelkező, hazai beszállítóktól szerzik be, kiemelt hangsúlyt fektetve a biotermékekhez szükséges ellenőrzött ökológiai gazdálkodásokra is.

UBM 1

A Hiventures közreműködésével sikeresen lezajlott financiális restrukturálásnak köszönhetően a Szatmári Konzervgyár és az EKO Konzervipari Kft. közös tulajdonosi csoportba került, mely új menedzsmentszemléletet és megerősödött tőkeszerkezetet eredményezett – mindez további garancia a minőségi gyártás biztosítására és az exportpiacokon való sikeres térnyerésre.

Az ügylet kapcsán Tóth József, a Hiventures vállalati befektetési igazgatója kiemelte, hogy generációváltás esetében a megfelelő cégvezetői tapasztalat és szaktudás mellett hasonlóan fontos a vállalkozás hagyományainak megőrzése is.

„Mind a Szatmári, mind az EKO esetében rendkívül komplex értékekről beszélünk. A modern eszközök, a sok-sok éves iparági tudás, a befutott márkanevek, valamint a jól bejáratott partnerhálózat és a meglévő humán erőforrás olyan elemek, amelyeket egészében kell látni és megbecsülni. Éppen ezért a generációváltás mindig alapos felkészülést igényel, és ebben igyekszünk a lehető legjobb partnerek lenni a meglévő, valamint a leendő tulajdonosi kör számára egyaránt” – tette hozzá.

Mentes élelmiszerekkel léptek a tőzsdére

A Civita Group Kft. kukoricafeldolgozással, liszt, dara, kukoricaolaj és gluténmentes tészta gyártásával foglalkozik, malomipari termékeivel és gluténmentes tésztáival számos országban képviseli a márkanevet. A cégcsoport hosszútávú fejlesztései széles körnek kedveznek, hiszen az innovatív technológiáknak köszönhetően a hagyományos és a mentes élelmiszerek közötti árkülönbség csökkenését teszik lehetővé.

A Civita korábbi jelentős malompipari fejlesztései olyan egyedülálló technológiák üzembeállításához vezettek, amellyel a kukoricacsírát egészben tudják kivenni a kukoricaszemből úgy, hogy az sajtolásra alkalmas legyen: ezzel egy nagyon magas tápértékű növényi olajat kapnak, amely kiváló egészségügyi hatásokkal is bír. Az elért eredményekre építve további fejlesztési tervek kerültek a megvalósítás fázisába, amelyek részbeni finanszírozásához a Hiventures intézményi befektetőként jelent meg a képben, miután a cég lehetőségeit és eddig elért eredményeit megvizsgálva döntött a Civita nyilvános részvényjegyzésben való részvételéről.

shutterstock 1446695837

Tőkeemeléssel a piacvezető szerep erősítéséért

A régió meghatározó takarmánygyártójaként, piacvezető gabona- és fehérjenövény kereskedő cégcsoportjaként ismert UBM Holding Nyrt. világos víziókkal rendelkezik a jövőt illetően. A hazai stabil jelenlét mellett folyamatos növekedést mutatnak az exportpiacokon, miközben egyre nagyobb teret nyernek a cégcsoport fenntarthatósági szempontjai is.

Fejlesztéseik idehaza és a régióban is egyre nagyobb volument érnek el, amelyhez nagyban hozzájárult a Hiventures vállalati üzletágának befektetése is: a tőkebevonás eredményeképpen 5 milliárd forinttal emeltek tőkét a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett UBM Holding Nyrt-ben. Az ügylet kapcsán a Hiventures befektetési igazgatója hozzáfűzte:

„Történetünk eddigi legnagyobb egyösszegű befektetésével rögtön két mérföldkőhöz érkezett a 2019-ben elindított vállalati üzletágunk. A tőzsdei cégek finanszírozásával immár a vállalati életciklus teljes láncolatát lefedjük, mindezt úgy, hogy hozamelvárásunk a piacon elérhető legalacsonyabb, hiszen befektetéseink a profit hosszú távon történő realizálása mellett gazdaságfejlesztési célkitűzéseket is szolgálnak.”

shutterstock 1413179732

Az UBM Csoport évente mintegy 1,5 millió tonna termény- és alapanyag-kereskedelmet bonyolít, ami mellett 436 ezer tonna keverék takarmányt gyárt. Minőségi alapanyagok felhasználásával előállított termékeik és komplex kereskedelmi tevékenységük iránt kiemelkedő igény van, ugyanis Nyugat-Európából egyre inkább a Közép- és Kelet-Európai régióba helyeződik át az állattenyésztés fókusza, így a takarmányok felvevő és gyártó piaca is.

A Hiventures megbízható és kiszámítható működése, valamint edukációs tevékenysége nyomán a tőkebefektetés nem csupán az agrárium, hanem iparágtól függetlenül a közép- és nagyvállalatok körében is egyre népszerűbb. Az alapkezelő a gazdaságfejlesztési törekvésekkel összhangban az elmúlt években mintegy 42 milliárd forint folyósításával járult hozzá 39 magyar közép- és nagyvállalat fejlődéséhez, növekedéséhez.

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését a Hiventures támogatta.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.