NASA által fejlesztett technológiával a szemszárazság ellen

2023.12.29. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A száraz szem szindróma – melyet nevezhetünk napjaink népbetegségének is – mára a lakosság 45%-át érintő szemészeti betegség. A modern életvitel miatt az érintettek köre évről évre bővül, hiszen a képernyő előtti munkavégzés, a levegő szennyezettsége és a kontaktlencse viselése mind hozzájárulnak a kellemetlen tünetek kialakulásához.

Az Optimum Szemészet Száraz Szem Centrumában kiemelt figyelmet kap a betegség pontos diagnosztikája és kezelése, többek között az országban elsőként egy, a NASA által használt technológia alkalmazásával.

Milyen tünetek alapján ismerhetjük fel azt a szembetegséget, amivel szinte minden második ember küzd?

A száraz szem szindróma esetén olyan kellemetlen tünetek megjelenését tapasztaljuk, mint a szemszárazság, az égő-, viszkető érzés, könnyezés, szemvörösség és a homályos látás. A panaszok nem csak megnehezítik a mindennapjainkat, de lényeges életminőség romlást is eredményezhetnek. A technológiai fejlődésnek köszönhetően azonban mára nemcsak a száraz szem tüneteit, hanem a kiváltó okait is azonosítani és kezelni tudják.

Optimum Szemészet száraz szem kezelés kép 1.png

A szemcseppektől a NASA technológiáig

Két évtizeddel ezelőtt a szárazszem-betegség kezelésére a kezelőorvosok néhány lehetőséget tudtak csak felajánlani a hozzájuk forduló betegek számára. Azóta a lehetőségek tárháza folyamatosan bővült, az egyszerű műkönnyek és szemcseppek korszakából átléptünk az innovatív kezelések világába. A fejlődés azért lényeges, mert a száraz szem előfordulási gyakorisága évről évre növekvő tendenciát mutat.

Az Optimum Szemészet Száraz Szem Centrumában az országban elsőként érhető el az a fénymodulációs technológia (LM* LLLT), melyet eredetileg a NASA alkalmazott az űrhajósok sebeinek kezelésére az űrben.

Az alacsony energiaszintű fényterápia infravörös fénysugárzást alkalmaz orvosilag hitelesített hullámhosszon, felmelegedést okozva a szövetekben, ami beindítja a sejtek energia termelését. Az innovatív kezelés így rendkívül hatékonyan és tartósan kezeli a különféle szemfelszíni állapotokat, beleértve a száraz szem szindróma kiváltó okait is.

A fénymodulációs kezelés teljesen fájdalommentes és gyors, összesen 15 percet vesz igénybe, ugyanakkor lehetővé teszi a teljeskörű terápiát azzal, hogy az alsó és felső szemhéjra kiterjedő azonnali javulást eredményez. Emellett az Optimum Szemészet Száraz Szem Centrumában elérhető egy másik új terápia is, az Activa Eye-Wellness kezelés, mely kiválóan kiegészíti az IPL villanófényes, valamint a legújabb fénymodulációs kezelést is

– emeli ki Dr. Gáspár Beáta, az Optimum Szemészet főorvosa.

Miért fontos a szemszárazság kezelése?

Annak ellenére, hogy a szemszárazság nem tartozik a súlyosabb szembetegségek közé, fontos odafigyelni rá, és időben megkezdeni a kezelését, különösen akkor, ha kontaktlencsét viselünk vagy lézeres szemműtéten estünk át. A tünetek kellemetlenné tehetik a mindennapjainkat és életminőség romláshoz vezethetnek, esetenként pedig súlyosabb látásproblémákat okozó szövődményekkel járhatnak. Fontos megjegyezni azt is, hogy lézeres beavatkozást megelőzően a szemszárazság kezelése javíthatja a műtét utáni eredményeket.

Az elmúlt évek technológia fejlődése nemcsak az eszköztárunkat, hanem a száraz szem szindróma ellátásának módját is megváltoztatta. Szürkehályogsebészként fokozott figyelmet fordítok a száraz szem kezelésére, mivel a tünetek megszüntetése a beavatkozás előtt elősegítheti a refraktív számítások pontosságát és csökkentheti a műtét utáni kellemetlenségeket, ugyanez igaz a lézeres szemműtétek esetén is.

mondta Dr. Dunai Árpád, az Optimum Szemészet intézetvezető főorvosa.

Ha azt tapasztaljuk, hogy egy jól megválasztott műkönny sem segít a száraz szem tüneteinek elmulasztásában, érdemes az Optimum Szemészet Száraz Szem Centrumához fordulni konzultációs időpontért.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.