Ennek a díjkimutatásnak mindenki örülne

2024.02.07. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Megjöttek az éves díjkimutatások, van, ahol a bank fizet az ügyfélnek

A Gránit Bank ügyfeleinek közel negyede pozitív egyenlegről kapott értesítést, amikor kézhez vette a 2023. évi díjkimutatását a banki költségek és jóváírások egyenlegéről. Mindez a számlanyitáshoz kapcsolódó jóváírásoknak és legnépszerűbb számlacsomagja[1] esetében a kiemelkedő látra szóló kamatnak köszönhető, az alacsony banki díjak mellett. Jogszabályi kötelezettségnek tesznek eleget a bankok évente egy alkalommal, amikor az adott naptári évet követő január 31-ig díjmentesen az ügyfelek rendelkezésére bocsátják a fizetési számlához kapcsolódó éves díjkimutatást.

A díjkimutatásokban a költségek többek között a havi számlavezetési díjból, a bankkártya éves díjából, illetve a különböző általános és fizetésekhez kapcsolódó számlaszolgáltatási díjakból - a rendszeres utalások, illetve csoportos beszedések díjai, a jogszabályi értéket meghaladó készpénzfelvétel díja – tevődnek össze.

shutterstock 1906130866

Ha ezeket az első pillantásra nem is túl nagy tételeket összeadjuk, nem megfelelő számlacsomag választásával évente akár 30-40 ezer forint körüli összeget is elkölthetünk bankolásra, ami sokkoló lehet a díjkimutatás kézhezvételekor. A Gránit Bank ügyfelei ezt a pénzt megtakaríthatják az alacsony bankolási költségeknek köszönhetően. A bank számlacsomagjai közül többnek nincs havi számlavezetési díja[2] és választható olyan bankszámlacsomag is, amelynél kiemelkedő kamatot lehet elérni a számlán a lekötés nélkül tartott összeg alapján (az éves kamat mértéke a mindenkori jegybanki alapkamat mínusz 5 százalék, jelenleg évi 5,00% EBKM:5,00%).

Hogyan lehet ilyen sokat megspórolni? Vegyük példaként a Gránit Bajnok számlacsomagot, amelynek 0 Ft a havi számlavezetési díja havi 280 ezer forintos jóváírás esetén. A belföldi átutalás, a csoportos beszedés és rendszeres utalás díja mindössze 0,10%. A Gránit Standard Mastercard dombornyomott bankkártya éves díja 5390 Ft, az ATM-es készpénzfelvétel pedig a 150 ezer forintos havi két ingyenes felvételen túl 4 alkalommal kedvezményesen a felvett összeg 0,30%-a az ország bármely ATM-énél.

Amennyiben pedig aktiváljuk az iSMS szolgáltatás a bank mobilapplikációjában, akkor a tranzakciós üzenetekért sem kell fizetnünk.

Érdemes tehát számolgatni, amiben több kalkulátor is a segítségünkre lehet. Adjuk meg néhány adatot bankolási szokásainkról (jövedelem, különféle utalások, készpénzfelvétel stb. gyakorisága) és rögtön látjuk, mennyibe kerülhet az egyes bankoknál a számlavezetés.

Amit viszont a kalkulátor nem mond meg, az az, hogy mennyit kereshetünk a bankszámlánkkal. Merthogy erre is van lehetőség. A Gránit Banknál például lehetőség van a piacon kiemelkedő, jegybanki alapkamat mínusz 5,00% mértékű látra szóló kamat elérése a Kamat Plusz bankszámla által, ami a számlán parkoló pénzünk után ír jóvá, amennyiben a bankszámlára havonta legalább 200 000 Ft jövedelem[3] érkezik. A feltételek teljesítése esetén szelfis számlanyitásért új ügyfeleknek 40 ezer forint jár, míg a meglévő ügyfelek minden eredményes ügyfélajánlás után 10 ezer forintot kaphatnak. Félévente 10 db ajánlásra van lehetőség, ami évi 20 ajánlással számolva összesen 200 ezer forint értékű jóváírást jelent, ha az összes ajánló kódot kihasználja az ügyfél[4].

Érdemes kihasználni a lehetőségeket, mert akkor nem hogy mi fizetünk a bankolásért, hanem egyenesen a bank fizet nekünk évente jelentős összeget.

A tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül nyilvános ajánlattételnek, kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A bankszámlák részleteiről és a kapcsolódó szolgáltatásokról a vonatkozó, mindenkori hatályos lakossági bankszámlákról szóló hirdetményekben, a GRÁNIT Bank Üzletszabályzatában, a Pénzforgalmi Szolgáltatások, illetve a Bankkártya Szolgáltatások Általános Szerződési Feltételeiben tájékozódhat, amelyek megtalálhatók a GRÁNIT Bank honlapján (lakossági hirdetmények) és az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségekben. Részletek https://granitbank.hu/szamlanyitas/bankszamlak/


[1]Gránit Kamat Plusz Számlacsomag (részletek: https://granitbank.hu//lakossag/bankszamlak/kamatplusz/)

[2]A feltételek teljesítése esetén

[3]A tárgyhónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtti 3. munkanap és - a tárgyhónap 12. napja közötti időszakban - a bankszámlára csoportos átutalással és/vagy - beazonosítható közleménnyel egyösszegű munkabér, bér, jövedelem vagy nyugdíj jellegű utalás érkezik, - amely eléri a havi 200 000 Ft összeget. A feltételek teljesítése hiányában a kamat mértéke 0.01%; EBKM 0,01%

[4]A Szelfis számlanyitás részletes feltételei megtalálhatók a lakossági Szelfi számlanyitáshoz kapcsolódó akcióról szóló Hirdetményben (https://granitbank.hu/hirdetmenyek/#Bankszamlak) az Ügyfélajánláshoz kapcsolódó jóváírás részletes feltételei pedig az Ügyfélajánlási Program

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.