Ilyen még nem volt! Ajtót nyit a nagyközönségnek a magyar ipar színe-java

cover
2024.02.20. 11:08
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Tavasszal megnyitják kapuikat a hazai ipari óriások és technológiai cégek, amelyek kiemelten érintettek az ipari digitalizáció területén, hogy megmutassák a nagyközönségnek, milyen fejlett is Magyarországon a gyártási technológia és mi is az az Ipar 4.0, amelyet a negyedik ipari forradalomként jellemeznek.

Az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSz) a Smart Manufacturing Fesztivál – „A fejlődés társadalmasítása” elnevezésű programsorozatot rendhagyó, ugyanakkor hagyományteremtő céllal hívta életre. Hisznek abban, hogy az ipari digitalizáció a gyártási-termelési folyamatok elengedhetetlen részévé vált és a versenyképesség meghatározó paramétere az ipari digitalizációs fejlettség mértéke. Ez egyúttal motivációt és lendületet is ad a fejlődőképes iparvállalatoknak. A Fesztivált – amelyhez több, mint 30, a szektorban tevékenykedő cég és partner csatlakozott –, azért kezdeményezték, mert ez a tudás és képesség olyan lehetőségeket tartogat magában, amelyet bemutatni, megismertetni másokkal inspiráló, jövőbe mutató, közös együttműködéseket kialakító tevékenység.

„A Platform küldetése az Ipar 4.0 paradigmájának átadása, kiemelten a kis- és középvállalkozások körében. Célunk, hogy a digitalizációs technológiák széles körben elterjedjenek és a magyarországi iparvállalatok versenyképesek maradjanak a globális piacon.” – mondta Ács István, az NTPSz társelnöke, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója.

IMG 4139

Szövetségük tagjai között megtalálhatóak a hazai ipar és tudományos élet legkiválóbb képviselői. Széleskörű szakértelmük és innovációs kapacitásuk biztosítja, hogy a Platform hatékonyan támogassa a magyar ipar digitalizációs átállását. Mint mondják, kiemelten fontosnak tartják a KKV-k támogatását, mert ők adják a magyar gazdaság gerincét, és versenyképességük kulcsfontosságú a jövőnkre nézve. „Meggyőződésem, hogy az Ipar 4.0 óriási lehetőségeket tartogat a magyar ipar számára, és a Platform aktívan hozzájárul ahhoz, hogy ezeket a lehetőségeket kihasználjuk.” – tette hozzá Ács István.

Az ipar 4.0 alapja lehet a mesterséges intelligencia felhasználásának

 Az Ipar 4.0, amelyet a negyedik ipari forradalomként is ismerünk, egy olyan paradigmaváltást jelöl, amely az információs és kommunikációs technológiák és az automatizálás összefonódásán alapuló gyártási folyamatokat és üzleti modelleket hoz létre. Ez a forradalom a digitális technológiák, mint például a mesterséges intelligencia, a nagy adatmennyiségek (BigData) kezelése, a dolgok internete (IoT), a felhőalapú szolgáltatások, a robotika és a 3D nyomtatás integrálásán keresztül valósul meg a gyártásban és a termelésben.

A február végén nyíló Smart Manufacturing Fesztivál célja, hogy az érdeklődők a gyakorlatban is megtapasztalhassák az Ipar 4.0 megoldásokat. A résztvevő nagyvállalatok, KKV-k, egyetemi és tudományos intézmények, valamint számos, ezen ökoszisztémában érintett cég nyitja meg kapuit a meghirdetett időpontokra, így a digitalizációs megoldásokat élőben tekinthetik meg a résztvevők, illetve lehetőség nyílik a tapasztalatcserére is.

Magyarország a középmezőnyben

IMG 7188

Dr. Monostori László, az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSz) elnöke, egyben a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) igazgatója szerint hazánkban a gyártóipar GDP-ben betöltött szerepe európai összehasonlításban is igen magas, és itt külön aláhúzandó az ún. high-tech termékek kiemelkedő aránya. Ugyanakkor, a hazai vállalatok Ipar 4.0 érettségi szintje nemzetközi felmérések szerint inkább az európai középmezőny alján helyezkedik el, ezért is elengedhetetlen a vállalati digitalizáció fejlesztése. „Az emberek, objektumok és rendszerek összekötése útján olyan dinamikus, valós időben optimalizált, önszervező és a vállalatok között átívelő, többletérték-teremtő hálózatok jönnek létre, amelyek különböző kritériumok, pl. költség, rendelkezésre állás és erőforrás-felhasználás szerint optimalizálhatók, az ún. digitális ikrek segítségével.” – magyarázza Monostori professzor.

„Nem elhanyagolható, hogy az Ipar 4.0 révén új üzleti modellek kerülnek előtérbe, elég csak az egyre inkább teret nyerő platform-alapú gyártást említenem, amely keretében egy digitális platformon keresztül lépnek – nem is direkt – kapcsolatba a termékeket megrendelő és előállító vállalatok. Továbbá az Ipar 4.0 teremti meg a mesterséges intelligencia széleskörű ipari alkalmazását is. És itt rátérnék rendezvénysorozatunk „Smart Manufacturing Fesztivál” elnevezésére: az okos gyárak megteremtéséhez pont az Ipar 4.0 adja az alapot.” – teszi hozzá Monostori.

A kisvállalatok számára is hasznos a digitalizáció

A kis- és középvállalatok számára valóban óriási lehetőség rejtőzik az ipari digitalizációban. A fenti technológiák alkalmazása a magyar gazdaság teljesítő-képességét az ipari termelés területén rendkívüli módon képes fejleszteni.

IMG 7225 petrik mark

„Fontos megjegyezni, hogy ezen technológiák költséghatékonyan alkalmazhatóak KKV-k esetében is, legyen szó a működési, termelési és gyártási folyamatok digitalizációjáról, vagy éppen robotizációról. Mára azok az eszközök - például szenzorok, robotok, IT eszközök stb. - bekerülési költségei, amelyekkel egy fejlett Ipar 4.0 technológiákat alkalmazó rendszer kiépíthető, jelentősen csökkentek és könnyen elérhetőek. Ez enged teret a forradalmi szintű hatékonyságnövelésnek, amely nem csak a termelési költségekre hat kedvezően, hanem a gyártási rugalmasságot is jelentősen növeli. A magyar gazdaság fejlesztésében döntő jelentőségű stratégiai irány, hogy a KKV szektor minél könnyebben hozzáférjen azokhoz az ismeretanyagokhoz, amelyek segítséget nyújtanak számukra az Ipar 4.0 technikák bevezetésében, valamint értelemszerűen az is, hogy ezen bevezetéseket megfelelő fejlesztési forrásokkal támogassák.” Ezt már Petrik Márk, a HEPENIX Technical Service Ltd. ügyvezető igazgatója mondta, aki széles rálátással rendelkezik a KKV szektor ipari digitalizációs törekvéseire.

Szerinte a magyar termelő cégeknek jelentős segítségre van szükségük a felzárkózáshoz, ebben pedig óriási szerepe lehet a Platformnak és a Smart Manufacturing Fesztiválnak, amely éppen ezeket a megoldásokat hivatott közelebb hozni az emberekhez, ahogy a szlogen is szól: társadalmasítani a fejlődést.

Tévedés, hogy a robot elveszi az ember munkáját!

Mindhárom szakértő egyetért abban, hogy alapvető tévedés azt gondolni, hogy az ipari digitalizáció negatívan hathat a munkaerőpiacra és a humán erőforrásra.

Ács István úgy véli: „Az Ipar 4.0 hatása a munkaerőpiacra nem a munkahelyek elvesztéséről, hanem azok átalakulásáról szól. A robotok és mesterséges intelligencia elterjedése nem jelenti azt, hogy a humán erőforrás feleslegessé válik, hanem új lehetőségeket teremt az emberek számára, illetve támogatja az emberi munkaerőt a feladatai elvégzésében. Az informatikai szakemberek iránti kereslet jelentősen megnő, ahogy a mesterséges intelligencia egyre több területen válik dominánssá.”

„Az ipari digitalizáció összességében nem veszélyezteti a munkahelyeket, hanem segít azok megtartásában és emberibbé tételében, illetve egyik fontos eleme a robotika és azon belül az ember-robot együttműködés. – egészíti ki Monostori professzor.

„Automatizációval és robotizációval olyan minőségű gyártási tevékenységek végezhetőek, amelyre az ember nem képes, tehát egy magasabb minőségű termelés valósítható meg. Emellett robotokkal olyan területeken váltható ki az emberi munka, amely veszélyes vagy ártalmas az emberi egészségre.” – teszi hozzá Petrik Márk.

cikkbelső kep

Több, mint 30 helyszínen közel 50 féle program várja a látogatókat

A Smart Manufacturing Fesztivál testközelbe hozza a mesterséges intelligencia, a robotika, az okos-gyártósorok és a modern termelés legkülönlegesebb eszközeit. Bemutatóterek, a CU.BE Ipari Innovációs Élményközpont és gyáregységek tárják a szemünk elé a digitalizáció és a negyedik ipari forradalom gyakorlati megoldásait. Érdemes tehát regisztrálni a www.smartmanfest.hu honlapon és ellátogatni a több, mint 30 helyszín valamelyikére a fesztivál időtartama alatt, amely 2024. február 26. és március 8. között kerül megrendezésre.„Én akkor lennék személy szerint elégedett, ha ez a rendezvény be tudna tölteni egyfajta katalizátor szerepet, segítene a vállalatoknak megtenni a következő lépést a digitalizáció útján és minden érdeklődő releváns, értékes információval gazdagodna. Hosszútávon pedig szeretnénk ebből hagyományt teremteni egyre több kiállítóval és látogatóval.” – mondja Ács István, az NTPSZ társelnöke.

Monostori professzor pedig bízik abban, hogy a Fesztivál hatásai között egyaránt felsorolhatják az ipari digitalizációt elősegítő pályázatokat, az ezzel kapcsolatos hazai K+F+I tevékenységek megerősítését, a vállalatok közötti új kapcsolatok kialakítását, a meglévők intenzívebbé tételét, ezáltal is elősegítve a magyarországi fenntartható és versenyképes gazdaság létrejöttét. Az NTPSz ezen felül szeretné, hogy a programsorozaton keresztül eljuttassák a társadalmi köztudatba az Ipar 4.0 jelentőségét és az alkalmazásában rejlő lehetőségeket, előnyöket.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.