Lehet igazán magyar gint készíteni? Az Árpád Pálinka Manufaktúrának sikerült!
A küldetésük eddig igen sikeres. A klasszikus ginjük máris elnyerte egy neves nemzetközi verseny, a London Spirits Competition aranyérmét, a ginek között egyedülálló pirospaprika ginjük pedig ezüstérmet hozott - és a bártenderek visszajelzése is nagyon pozitív.
A békéscsabai Árpád Pálinka Manufaktúra egy családi vállalkozás, történetük pedig már 50 évre nyúlik vissza: 50 éve készítenek sosem múló szenvedéllyel, türelemmel, kitartással és óriási tudással kiváló minőségű pálinkákat és párlatokat. A pálinka készítésben már bizonyítottak, hiszen italaik számos díjat nyertek el, többek között többször voltak az ország Legeredményesebb Pálinkafőzdéje, az Árpád Prémium Piros Vilmoskörtéjüket pedig már Magyarország Legjobb Pálinkájának is választották. Legutóbbi sikerük, hogy a Nemzeti Pálinka Kiválósági Program megnyerésével ők képviselhették hazánkat a Pro Wine nemzetközi italkiállításon.
A családi vállalkozás alapítói azonban úgy döntöttek, új kihívás elé állítják a főzdét, és tapasztalatukat, elhivatottságukat a szeszes italok egy másik fajtájánál, a gineknél is kamatoztatják.
Miért éppen a gin?
A gin különlegessége, hogy bár kötelező alapanyaga a borókabogyó, de ezt tetszőlegesen lehet kiegészíteni bármilyen fűszerrel vagy friss hozzávalóval. Éppen ezért szinte végtelen számú ízkombinációt lehet létrehozni, a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt.
Az Árpád Pálinka Manufaktúra szakemberei már hosszú ideje figyelték és kóstolták a piacra kerülő új gineket, de úgy érezték, még mindig hiányoznak az igazán természetes, aromáktól mentes, kizárólag desztillálással készült erős, karakteres ízek. Ezért saját gint álmodtak: új, különleges ízeket készítettek, amelyek szokatlanok vagy újszerűek a ginek világában és amelyek egyben a magyarságot is kifejezik. Mindezt prémium minőségben, gondos desztillálással, aromázás nélkül.
Lehet a gin is igazán magyar!
Magyar pálinkafőzdeként nem volt kérdés, hogy az elkészült italoknak valamilyen módon kapcsolódnia kell hazánkhoz. Ezt az elképzelést tükrözi az Árpád Paprika Gin, amivel a manufaktúra Magyarország gasztronómiájának ikonikus fűszere előtt tiszteleg. A pirospaprikát frissen desztillálják, így az megőrzi különleges karakterét, a hozzáadott 19 fűszer pedig tökéletesen kiegészíti a jellegzetes ízjegyeket. Az elkészült ital lágy, könnyen fogyasztható, mégis összetéveszthetetlenül egyedi, és nagyszerű ízélményt nyújt mind magában kortyolgatva, mind koktél alapanyagként.
Magyar alapanyagok a másik két ginben is
Bár a paprika gin magyar kötődése egyértelmű, a másik két Árpád Ginben is fontos szempont volt a magyar alapanyagok használata.
- Az Árpád Pink Málna Gin kizárólag frissen szedett, kézzel válogatott fertődi málnából készül, semmilyen aromát nem használnak a főzés során. Itt volt igazán szükség a pálinkakészítésben szerzett tradícionális tapasztalatokra, hogy az új gin minden cseppjében érvényesüljön a gyümölcs valódi esszenciája.
- Az Árpád Classic Gin - amely a hagyományos London Dry vonalat követi, de kirobbanóan borókás és citrusos stílusban - pedig 11 kiváló fűszer kombinációjából készült, köztük a 2014-ben hungarikumnak nyilvánított magyar akác virágából. A koncepció annyira elnyerte a London Spirits Competition nemzetközi bíráinak tetszését, hogy a magyar szeszes italok közül egyedüliként aranyéremmel díjazták.
Mától ráadásul már mindhárom íz elérhető: a klasszikus és paprika változat mellett már a málna gin is megrendelhető az Árpád Pálinka Webáruházából. Bár a málna gin még nem szerepelt versenyen, de a jövőben ezt a gint is megméretteti majd a manufaktúra.
Nem kötnek kompromisszumot a minőség tekintetében
Már többször említettük, hogy az új Árpád Ginek kizárólag desztillálással, aromák nélkül készülnek, kiváló minőségű friss hozzávalókból és fűszerekből. De miért is fontos ez?
Bár a gin készítés laza szabályozása lehetővé teszi az ízesítőanyagok vagy aromák használatát, a főzde nem ezt a könnyű utat választotta. Az Árpád Pálinka Manufaktúra a gin készítés hagyományos eljárásában hisz: a friss hozzávalókat speciális módon macerálják, majd a főzőüstben kíméletesen desztillálják. Ennek - és persze a főzőmester átfogó tudásának, illetve a pontos receptúrának - köszönhető az a páratlan lendületesség és frissesség, ami az Árpád Ginekre jellemző.
Kóstolja meg Ön is az Árpád Gineket!
Ha Ön szereti a gint - vagy a belőle készült gin tonicot -, de a kiváló minőség és a hazai termékek támogatása is fontos szempont, akkor próbálja ki az új Árpád Gineket! Ezt most különleges kedvezménnyel teheti meg: ha feliratkozik az Árpád Pálinka Webáruház hírlevelére (amit a lap aljára görgetve tehet meg) 1000 forintos kupont kap ajándékba!
Kellemes kortyolgatást kívánunk!