Így terveznek idén nyaralni a magyarok

2024.07.31. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Közép-kelet európai átlagban is kiemelkedően sok magyar használ digitális fizetési megoldásokat külföldi utazásai során. A Visa friss felméréséből kiderül, hogy a magyarok 84%-a kártyával vagy mobiltárcával tervez fizetni a nyaralása alatt. Az utazók a kényelmet, a gyorsaságot és a biztonságot tartják a digitális fizetés legfontosabb előnyeinek.

photo 1108x1108

A Visa kutatásának eredményei rámutatnak, hogy a magyar utazók egyre inkább előnyben részesítik a digitális fizetési módokat. Az idei nyári szezonban a magyarok 40%-a tervez külföldi nyaralást, ami jelentős növekedést mutat a tavalyi 32%-hoz képest, a nyári hónapokban Olaszország és Horvátország a legkedveltebb úti cél. Az átlagos nyaralási idő 7 nap, amelyet a legtöbben pihenésre és városnézésre fordítanak. A magyar utazók a digitális fizetési megoldások előnyei között emelték ki a kényelmet (73%), a gyorsaságot (70%), valamint a készpénzmentesség nyújtotta biztonságot (53%).


Kényelem, gyorsaság és biztonság – a digitális fizetés kulcsszavai

A felmérésben részt vevő országok közül a magyarok különösen kiemelkednek a mobilfizetés használatában, amelyet 27%-uk preferál, a 18-25 év közötti fiatalok körében pedig még népszerűbb ez a fizetési mód, 39%-uk tervezi, hogy okostelefonnal vagy okosórával fizet az utazása során.

Ahogy a technológia átalakítja a világunkat, úgy változnak a fogyasztók igényei és viselkedése is. A fizetési módoknak lépést kell tartaniuk ezekkel az igényekkel. A Visa tanulmánya megmutatja, hogy okoseszközeinket nap mint nap arra is használjuk, hogy könnyedén fizessünk, akár külföldön is. A mobiltárcás fizetések, amelyek különösen népszerűek a közép-kelet-európai fiatalok körében, a Visa rendszereinek és hálózatának biztonságát élvezik. A Visa a kártyaadatokat a tokenizációnak nevezett technológia révén egyedi számsorral helyettesíti, ami további biztonsági szintet jelent, így a fizetéseik védettek, bárhol is nyaralnak

 – mondta Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős vezetője.

05250 CEE Infographics HUN 3

A tokenek automatikusan generálódnak, például amikor a felhasználó kártyaadatait elmenti egy streaming szolgáltatónál, online áruházban vagy egy okostelefon digitális pénztárcájában. Egy bankkártyához több token is generálható – mindegyik egyedi számmal rendelkezik, és kizárólag egy alkalmazáshoz vagy egy olyan eszközhöz használható, amelyben tárolják. Manapság a tokeneket egyre szélesebb körben használják online fizetésre. Hamarosan az online fizetés élménye megközelíti a bolti fizetésekét a tokenizációnak és más technológiáknak, például a biometrikus azonosításnak köszönhetően.

Mire és mennyit költenek a magyar utazók?

Ebben az évben átlagosan 328 ezer forintot szánnak személyenként a magyarok a leghosszabbra tervezett külföldi utazásukra, 47%-uk azonban inkább ezen összeg alatt marad és 80-320 ezer forint közötti kiadással tervez.

A Visa felmérése szerint a magyarok legtöbbször az éttermekben, élelmiszerboltokban és az ajándéküzletekben fizetnek kártyával vagy okostelefonnal. Visa kártyával a helyszíntől függetlenül védettek a csalás, a kártya elvesztése és ellopása ellen az utazók, hiszen visszakaphatják a pénzüket, ha valami baj történne

– tette hozzá Sármay Bence.

05250 CEE Infographics HUN 6

Hányszor okozott fejtörést, hogy mennyi pénzt váltsunk külföldi utazásunkra, és hogy az eltervezett összeg vajon elég lesz-e? Amikor Visa kártyánkat használjuk, bármikor hozzáférünk a bankszámlán lévő pénzünkhöz, és fizetéseink biztonságban vannak. A digitális fizetés külföldön ugyanolyan gyors, kényelmes és biztonságos, mint a mindennapi belföldi vásárlások során. Visa kártyával az utazók világszerte több mint 130 millió kereskedőnél, több mint 180 pénznemben fizethetnek az utazás során.

Miért éri meg Visa kártyával vásárolni nyaraláskor?

  • Külföldi Visa kártyás vásárláskor az utazók választhatnak, hogy a helyi vagy a hazai pénznemben fizetnek-e: a helyi valuta választása kedvezőbb árfolyamot jelenthet.
  • A külföldön Visa kártyával történő fizetés költséghatékonyabb lehet, mint a valutavásárlás egy pénzváltóban.
  • A Visa kártyás fizetés nyugalmat biztosít, mivel csakúgy mint a belföldi, a nemzetközi fizetések is többféle módon, csúcstechnológiás rendszerekkel védettek a csalásoktól.
05250 CEE Infographics HUN 4

+ 1 hasznos segítség, ha elveszítené a bankkártyáját

photo 727x727

Gyors kártyacsere szolgáltatás: a bankkártya elvesztését jelentse azonnal kibocsátó bankjának. Ha a kártyakibocsátó bevezette a Visa új sürgősségi digitális kártyapótlási megoldását, a digitálisan kiállított kártya azonnal pótolhatja az elvesztett kártyát, így egy váratlan helyzetben továbbra is kényelmesen hozzáférhet a számláján lévő összeghez,

Ezután nincs más dolga, mint élvezni az utazást!





1
Visa 2024. évi közép-kelet európai utazási és fizetési szokásokat vizsgáló felmérése. a következő országokra terjedt ki: Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia. A kutatást a GFK Polonia kutatócég – egy NIQ vállalat – végezte 2024 áprilisában, 1000 fős (18-65 év közöttiek) reprezentatív mintán ezen országok mindegyikében.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.