Lépjen túl az olvasószemüvegen! Interjú Dr. Fodor Erzsébettel a Focus Medical főorvosával

2024.10.21. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

40 éves elmúlt? Van már olvasószemüvege? Nincs? Majd lesz, előbb utóbb mindenkinek lesz. Az olvasószemüveggel járó frusztrációt már kellően magáénak érezheti az X generáció, volt osztálytársaim, barátaim körében is egyre több a szemüveges. Ebből az apropóból egy szemész szakembert kérdeztem arról, hogy 40 éves kor felett mikor érdemes megfontolni a lézeres korrekciót, egyáltalán mennyibe kerülnek és mivel járnak a legmodernebb látásjavító kezelések. A jó hír, hogy a technológia fejlődésének köszönhetően a legtöbbünk számára van megoldás, így akár percek alatt megszabadulhatunk a szemüvegtől.

40-es éveimben járva nálam is elérkezett az a pont, amikor egyre távolabb tartottam a könyvet, nehezebben olvastam a monitor betűit, és végül a távoli 3-as szemüvegem mellé be kellett szereznem egy 1 dioptriás olvasószemüveget. A sok bosszúság csak ekkor kezdődött igazán, hiszen a szemüveg sosincs ott, amikor kellene, állandóan keresni és cserélgetni kell. Gondoljunk csak bele, mennyire kellemetlen, ha a TV-t csak a „távoli” szemüveggel látjuk, de ha egy fontos üzenet jön a mobiltelefonunkra, hirtelen olvasószemüvegre kell váltanunk. Megelégeltem ezt a sok vesződést, és úgy döntöttem, hogy körbenézek milyen korszerűbb műtéti lehetőségek vannak a segédeszközök kiváltására.

A legjobb megoldásra törekedtem, és így jutottam el Dr. Fodor Erzsébethez, a margitszigeti Focus Medical szemészeti látásjavító központ főorvosához. Ez a világviszonylatban híres hazai klinika kifejezetten a 40 év felettiek látásproblémáira specializálódott.

Dr. Fodor Erzsébet, a Focus Medical intézetvezető főorvosa
Dr. Fodor Erzsébet, a Focus Medical intézetvezető főorvosa

Látásproblémák 40 év felett – Miért van szükség személyre szabott látásjavító megoldásokra?

Dr. Fodor Erzsébet elmagyarázta, hogy 40 éves kor után mivel a szemlencse rugalmassága csökken fokozatosan elkezd romlani a látás – közelre és távolra egyaránt. Ezt nem lehet megelőzni, és nincs bizonyíték a látásjavító szemtornák hatásosságára sem. A tapasztalat az, hogy a folyamat egyénenként eltér: gyorsabban alakul ki azoknál, akik sokat fókuszálnak közelre, például olvasnak, írnak, monitort néznek, és lassabban romlik azoknál, akik szabadban, természetes fény mellett dolgoznak.

Ahhoz, hogy jól lássunk, szükséges, hogy a szemlencsénk megfelelően rugalmas legyen. Azonban az életkor előrehaladtával a szemlencse alkalmazkodási, fókuszálási képessége csökken. 40 év felett ez a csökkenés már olyan mértékű, hogy zavarja az éles látást és sajnos már azoknak is kell szemüveg, akiknek korábban nem” - teszi hozzá a szakember.

„Az emberek először azt veszik észre, hogy egyre távolabb kell tartaniuk a könyvet vagy a mobiltelefont, egyre több fény szükséges a látáshoz, majd egy idő után már ez sem segít. Ez az öregszeműség (presbyopia). Egy teljesen természetes élettani folyamat, amely előbb utóbb mindenkit utolér és olvasószemüvegre lesz szükség" – mondja a doktornő.

A jó hír, hogy legtöbbünk látása javítható!

Sokan úgy tudják, a látásjavító kezelések csak fiatalokon végezhetők, nos, ez tévedés. Van megoldásunk 40 és 75 év között is. A legmodernebb technológiák fejlődése lehetővé teszi, hogy a páciensek gyors és fájdalommentes kezelések által élesen lássanak közelre és távolra egyaránt.”

Több hazai híresség is lézeres szemműtét mellett döntött. A képen Papp Gergő, Pimasz úr alkalmassági vizsgálata.
Több hazai híresség is lézeres szemműtét mellett döntött. A képen Papp Gergő, Pimasz úr alkalmassági vizsgálata.

Dr. Fodor Erzsébet elmagyarázza, hogy három fő kezelés érhető el a Focus Medicalnál, amelyek a 40 év felettiek különböző látásproblémáihoz igazodnak:

„40-50 év közötti szemüvegeseknek, akiknek a távoli látással van problémájuk a VISUMAX HD lézerkezelést javasoljuk. A kezeléssel kiváló látás érhető el távolra, jó látás monitor távolságra, így a távoli szemüveg elhagyható.

50-65 év közöttieknek a legnépszerűbb, VISUMAX LBV olvasószemüveg lézerkezelésünket ajánljuk. A Focus Medical 2011-ben hazánkban elsőként végezte ezt a fajta technológiát, ebben mi vagyunk a legtapasztaltabbak. A műtéttel kiváló látás érhető el távolra és közelre egyaránt, így tökéletes megoldás azoknak, akik olvasáshoz és távolra is szemüveget, vagy multifokális szemüveget, kontaktlencsét viselnek.

Mindkét lézerkezelést a legkíméletesebb csúcstechnológiás német VisuMax lézerünkkel végezzük, maga a kezelési idő 2-3 perc szemenként, a páciens összesen körülbelül 15 percig tartózkodik a műtőben előkészítéssel együtt. A kezelések előtt érzéstelenítő szemcseppet alkalmazunk így a műtét alatt semmilyen fájdalmat nem érez, utána 1-2 óráig szúró érzés, könnyezés lehetséges.

A harmadik megoldás a lencseműtét. Ezt az eljárást leginkább 55-75 év közötti pácienseinknek végezzük, akik az életkor vagy a szem anatómiai jellemzői miatt nem alkalmasak lézerkezelésre. Ez az eljárás egy picit drágább, mint a lézerkezelés, lassabb a regenerálódás, de szintén teljes szemüvegmentességet nyújt, és óriási előnye, hogy az egyik leggyakoribb szemészeti betegség, az időskori szürkehályog kialakulása is megelőzhető vele. Az eljárás megegyezik a szürkehályog-műtétnél alkalmazott technológiával, vagyis ultrahang segítségével a saját lencsét trifokális, vagy nyújtott fókuszú prémium műlencsére cseréljük az arra alkalmas pácienseknek, így kiváló látást érünk el távolra, közelre és monitor távolságra is. Ez ma a legnagyobb számban végzett szemészeti műtét a világon, félelemre tehát nincs ok! – teszi hozzá a szakember.

Nézze meg a Focus Medical 40 év felettieknek ajánlott kezeléseit!

kezeles-tablazat-index

Hogyan fogok látni a kezelés után? Mennyi időre esek ki a munkából?

Dr. Fodor Erzsébet megnyugtató választ adott ezzel kapcsolatban is.

"A lézeres kezelést követően 1 nap után már lehet dolgozni, autót vezetni, ez a legnépszerűbb eljárás a pácienseink körében. Az agynak pár nap kell, hogy hozzászokjon, de már a beavatkozás napján érzékelhető a látás javulása. Ezzel szemben a lencseműtétnél lassabb, fokozatosabb gyógyulás várható, így 1 hét után javasolt dolgozni vagy autót vezetni, a kezelés után egy héttel a végleges látás élesség 90%-a érhető el.”

A lézeres szemműtét ma már egy pár perces, fájdalommentes eljárás
A lézeres szemműtét ma már egy pár perces, fájdalommentes eljárás

Bárkinél elvégezhető a lézeres eljárás?

Az alkalmasságot egy alapos 2-2,5 órás alkalmassági vizsgálat dönti el, melynek során egyértelművé válik, hogy ha alkalmas a páciens, melyik eljárásunkkal milyen eredményt tudunk elérni. Jó hír a hezitálóknak, hogy az alkalmassági vizsgálat most 45 000Ft helyett kedvezményesen 25 000Ft, és ebből 15 000Ft levonásra kerül a kezelés árából”- magyarázza az intézetvezető főorvos.

40 év feletti hírességek, akik látásjavító kezelés mellett döntöttek

A Focus Medical több mint 35 év tapasztalattal rendelkezik a lézeres látásjavítás területén, és Magyarországon elsőként vezetett be számos korszerű eljárást. "Nemcsak a technológia fejlődése fontos számunkra, hanem az is, hogy minden páciensünk személyre szabott ellátást kapjon. A biztonságot garantálja, hogy a látásjavító kezeléseinkre orvosi garanciát vállalunk" – hangsúlyozza Dr. Fodor.

Több híresség is megfordult a Focus Medical klinikán: többek között Keleti Andrea, Rost Andrea, Juronics Tamás, Papp Gergő ‘Pimasz úr' is itt kapták vissza éles látásukat. Rajtuk kívül még sok tízezer páciens - és miért ne lehetne ön a következő?

Nézze meg Falusi Mariann VISUMAX HD kezelés beszámolóját!

Juronics Tamás, táncművész: „Nem telt el 24 óra, és már mindent élesen láttam.“

Keleti Andrea: „Nagyon boldog vagyok, hogy rászántam magam a műtétre, ez volt életem legjobb döntése.”

Nekem megtetszett a lehetőség és bejelentkeztem egy alkalmassági vizsgálatra

Most 200 000 Ft kedvezménycsomag jár minden VISUMAX lézeres szemműtét mellé. Én ezt nem hagyom ki. A riport alapján azt gondolom, aki ugyan ezzel a szemüvegcserélgetős problémával küzd, mint én, adjon egy esélyt a szemüveg nélküli éles látásnak és jelentkezzen vizsgálatra itt!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.