Csongor
0 °C
9 °C

ELÉG A FALFIRKÁKBÓL!

2008.09.10. 09:38
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A Szeretem Budapestet Mozgalom és Budapest Városarculati Tanácsnoki Irodája kezdeményezésében és koordinációjával, 2008. szeptember 19-én nagyszabású rendrakás veszi kezdetét az ország főutcáján. A decemberig tartó intenzív akciósorozat folyamán a rendkívül szennyezett pesti és budai Belváros főútja és a Nagykörút-budai körút térségének falfirka-mentesítése, azaz 250 társasház és mintegy 800 üzletportál szennyezettségének eltüntetése a cél.

 

2317 m² falfirka. Csak a Nagykörúton

Budapesten mostanra több milliárd forintos kárt okoztak a falfirkálók és a maró anyagokkal rongálók, akik nem kímélik műemlékeinket, lakóházainkat, közlekedési eszközeinket. Az ő szórakozásuk közel hárommillió mindennapi városhasználó kedélyállapotát, komfortérzetét, rendigényét teszi tönkre. A falfirka néhány betűből, szófoszlányból, jelből álló „rongálás", ahol a szándék csupán a birtoklás-, a területhatár jelölése, a rivális firkáló felülírása, a megjelenni vágyás megnyilvánulása.  A falfirka közönséges kosz, amit lehetőség szerint minél előbb le kell tisztítani, el kell tüntetni, hogy a további rongálásokat megelőzzük.

Hogyan védekezhetünk a falfirkák ellen?

 „Célunk az érdemi munka elvégzése, vagyis a rendkívül szennyezett pesti és budai belváros főútja, a teljes Nagykörút - budai körút térségének falfirka-mentesítése. Rendőrségi aktivitással, a Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt-vel közösen falfirka-eltávolító rendszer kiépítésével megvédjük a letisztított felületeket.  Decemberig 250 társasház és 800 üzletportál megtisztítása a cél."

A falfirkák elleni védekezés egyetlen módja, ha rendszeresen újra és újra megtisztítjuk a felületet, és ugyanezt teszi szomszédunk és az ő szomszédja is. A folyamatos tisztítás azt is jelenti, hogy értelmetlenné válik a falfirkálók ténykedése. Minek kockáztassanak rendszeresen, ha napok alatt úgyis letisztítják a firkájukat?

Csatlakozz!

„Nagyszabású kommunikációnkkal cselekvésre szeretnénk ösztönözni a lakosságot, az üzlettulajdonosokat, s szeptembertől intenzív médiakampányt indítunk, mely felhívja a lakosság figyelmét a falfirka-jelenségre, a lehetséges megoldásokra, valamint a szeptember 19-i nyitó eseményre, mely a Rendrakás az ország főutcáján címet viseli."

Egész napos akció-sorozatra várnak mindenkit a szervezők szeptember 19-én, mely során a 4-6-os villamos megállóiban nagyszabású koncertek, és népszerű fellépők műsorai mellett, ismert médiaszemélyiségek bevonásával  elindul az ország főutcájának a megtisztítása. Az Etele téren a város vezetőinek, valamint civil támogatók és graffitizők részvételével felavatásra kerül a BKV által rendelkezésre bocsátott graffitis legál-fal. A kampányt támogató mobilszolgáltató cégek, az ősz folyamán közös platformon működő, MMS képinformációt is fogadni tudó ingyenes forró drótot indítanak, hogy a letisztított felületekre esetlegesen frissen felkerülő falfirkák a lehető leggyorsabban a rendőrség és a kiépítés alatt álló falfirka-mentesítő gyorsszolgálat látókörébe kerüljenek.

Csak addig vagyunk áldozatai egy negatív tendenciának, amíg a közös gondok megoldására össze nem fogunk. Ha eleged van a koszos, büdös, igénytelen, megosztott, tespedt és béna városból, akkor ne maradj ki, tarts velünk, s tüntess el Te is egy falfirkát!

http://www.szeretembudapestet.blog.hu/  

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.