5 indok, amiért most érdemes felhőre váltani

2012.03.09. 16:53 Módosítva: 2012.03.10. 14:58
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Valljuk be: a legtöbbünknek piszkálja a fantáziáját a felhő. Nem csak, mert jól hangzik, hanem azért, mert egyszerűen szeretnénk azzal, és csak azzal foglalkozni, amihez értünk. Nem pedig informatikai mozaikszavak garmadája alapján hozni céges informatikai döntéseket.

Nem beszélve ezek anyagi következményeiről: egy-egy rosszul meghozott döntés, többszázezer forintért megvásárolt, akkor jó ötletnek tűnő szerver, szoftver már a megvásárlást követő nap is sokat veszít értékéből, ráadásul ezek napi karbantartására és fejlesztésére is el kell különítenünk egy jelentős összeget, amennyiben nem szeretnénk kitenni magunkat informatikai katasztrófának.
A felhőt pont ezért találták ki: előfizetünk rá, mint egy telefonszámra, és onnantól kezdve, mint ha csak a szomszéd szobában lenne a helyi szerverünk, minden ugyanúgy működik, mint eddig, csak olcsóbban. Ja és a szomszéd szoba bárhol is legyünk, utánunk jön.
Merthogy legyen az mobil, tablet, vagy az otthoni számítógépünk, a felhőszolgáltatásokkal nincs szükség a továbbiakban arra, hogy fizikailag közel legyünk a szerverhez: a jogosultság beállításoktól függően érhetjük el a távoli szolgáltatásokat, legyen az egy vállalati email, naptár, vagy éppen a közös dokumentumtár. Hogy mindezeket egybe véve mik azok az érvek, amik miatt érdemes átgondolni a váltást?

  • A felhőszolgáltatások olcsók. Nincs görcsölés azon, hogy mikor lassul le a szerver, mikor megy tönkre benne a merevlemez, vagy éppen mikor mond fel a rendszergazda: egyszerűen működnek és kész.
  • Biztonságosak, mert az emberi faktor mellett a szolgáltatók is jobb esetben több száz ügyféllel rendelkeznek, ezáltal halmozottan az érdekük, hogy az ügyfelek adatait a lehető legbiztonságosabban, többszörös redundanciával kezeljék.
  • Mobilitás. Legyünk bárhol, bármikor, a felhő pont azért felhő, mert mindenhonnan látszik: mindent, mindig elérünk, már ha van rá jogosultságunk.
  • Testreszabhatóság. Legyen az simán egy tárhely, vagy komplett felhő szolgáltatáscsomag, mi választhatjuk ki azt, hogy mit szeretnénk távolról használni, ezzel teljes mértékben testre szabhatjuk cégünk felhőjét.
  • Kényelmes. Mindenki azt csinálja, amihez ért: a cég foglalkozik azzal, ami a tevékenysége, a megbízott felhőszolgáltató pedig ezt informatikailag kiszolgálja. Ennyire egyszerű az egész.

*A GTS Hungary a Felhasználó által megadott adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeli, harmadik félnek azokat nem adja át. A Felhasználó emellett hozzájárul, hogy a GTS felhasználja az adatait további marketing tevékenységei során.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.