Miért biztonságosabb a felhő, mint a helyi szolgáltatások?

2012.03.12. 08:37 Módosítva: 2012.03.12. 09:18
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A felhőmegoldások nemcsak azért biztonságosabbak, mert fizikailag nincs kitéve az irodai szerver a takarítószemélyzet randalírozásának.

Az információs gazdaság, illetve annak szereplőinek legnagyobb kockázata az információvesztés, illetve az egyes adatokhoz való jogosulatlan hozzáférés, azok illetéktelen felhasználása. Gondoljunk csak bele mi történne akkor, ha a Google, vagy Apple szervereire jogosulatlanok betennék a lábukat és az ott található információkat lemásolnák, magukévá tennék, netán megsemmisítenék.

Pont ez az, ami miatt a cégek napról napra többet áldoznak bevételükből az információbiztonságra, melyek leginkább a helyi szerverekre telepített szoftverekben, illetve az ezeket üzemeltető személyzetben öltenek formát. Van azonban egyszerűbb és olcsóbb megoldás is: a felhő.
Ha ugyanis a felhőszolgáltatónál több szerver van egy helyen, amin mintegy „bérlőként” vagyunk jelen, akkor a szolgáltató mindazon feladatokat, melyek az információbiztonság miatt szükségesek, mérethatékonyan tudja végezni, így az egy szerverre, illetve ezeken belüli cégekre eső költségei sokkal alacsonyabbak, mintha mindent mi szeretnénk megoldani, saját erőből. Nem beszélve az egyes adatok hozzáférésének diverzifikálásáról is: az egyes szerveroldali alkalmazásokon keresztül testre szabhatjuk azt, hogy vállalatunk melyik rendszeréhez ki, milyen eszközről férhet hozzá. Lekorlátozhatjuk, hogy egyes dokumentumokhoz csak a vállalat telephelyén férhessenek hozzá a dolgozók, de beállíthatjuk azt is, hogy őket minden esetben utolérjük a mobiltelefonon lévő biztonságos email kliens segítségével.

Az adatvesztés megelőzéséről a felhőszolgáltatók többszörös redundanciával gondoskodnak: a legtöbb esetben úgy vannak felépítve az egyes szerverek, szerverparkok, hogy bármilyen hardveres meghibásodás esetén az egyes alkatrészek helyét azonnal átveszi egy másik, ezzel biztosítva a céget arról, hogy az adatok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. A hozzáféréshez csak egy internetkapcsolatra van szükség.

*A GTS Hungary a Felhasználó által megadott adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeli, harmadik félnek azokat nem adja át. A Felhasználó emellett hozzájárul, hogy a GTS felhasználja az adatait további marketing tevékenységei során.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.