Mikor cseréljük le a céges számítógépet?

2012.03.19. 15:41 Módosítva: 2012.03.20. 08:51
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Nem igazán van olyan döntéstámogató rendszer, mely alapján a „lassú a gép” és hasonló panaszok alapján egzakt információkkal alátámasztható a géppark csere indokoltsága.

Nincs is annál jobb, amikor az alkalmazott a rendelkezésére bocsátott eszközparkkal kapcsolatban panaszkodik: - „lassú a gép, lefagy, kell egy új” – hangzik el sokszor. Azon felül, hogy a lassúság relatív és az egyes fagyások hátterében a legtöbbször szoftverhiba, vagy a nem rendeltetésszerű használat áll, nehéz annak az eldöntése, hogy mikor van itt az idő a géppark, vagy annak csak egy részének a lecserélésére.

Átlagosan elmondható, hogy a dual-core-os processzorok megjelenése óta az egyes asztali számítógépek elavulási ideje megnött: sok esetben 4-5 évig is szolgálhat egy gép, mielőtt annak teljes leselejtezésére sor kerülne. Természetesen ezen időtartam iparágonként mutathat jelentős eltéréseket is: míg egy videó vágásra, 3D-s alkalmazások és animációk fejlesztésére szolgáló, nagyteljesítményű, professzionális gépek cseréjén akár évente érdemes elgondolkodnunk, addig egy zömében irodai szolgáltatásokat futtató és internetelérést biztosító gépnél az évülés akár 5-6 évig is kiterjedhet.

A laptopoknál annyival más a helyzet, hogy ott a mobilitás, mint olyan újabb kockázatként csökkenti az átlagos élettartamot: az egyes elvesztések, lopások, beázások esélye sokkal nagyobb, így egy-egy informatikai katasztrófa is sokkal inkább csökkenti úgy a mobil számítógépek élettartamát, mint jelent különös veszélyt a gépeken tárolt adatatok szempontjából.

A felhőszolgáltatások előnye, hogy az alkalmazásokat egy távoli szerveren futtatja, ezáltal egyrészt nem ró terhet a helyi számítógépekre, nem kell több száz, netán ezer megabájtnyi adatállományt napi szinten tárolni az egyes kliens gépeken, hanem azokat távolról, központilag érhetik el a munkatársak. Azon felül, hogy ezzel az asztali számítógépek élettartamát ezzel megnövelhetjük – lévén a kliens gépek hardverét kevésbé veszi igénybe a távoli szolgáltatások használata -, a mobil eszközök – mint a laptopok és tabletek – esetében is sokkal inkább érezhetjük cégünket, illetve annak adatait biztonságban. Egy baleset, egy lopás, egy elejtés – és egy másik gép elé ülve mindenki pontosan ugyanonnan folytathatja a munkát, mint ahogyan tönkrement gépen abbahagyta, adatvesztés nélkül, a felhőből.

*A GTS Hungary a Felhasználó által megadott adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeli, harmadik félnek azokat nem adja át. A Felhasználó emellett hozzájárul, hogy a GTS felhasználja az adatait további marketing tevékenységei során.

 
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.