14 milliárd forint juthat el a hazai kisvállalkozásokhoz

2012.12.05. 16:19 Módosítva: 2012.12.05. 16:45
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
14 milliárd forint tőkeforráshoz juttathatja a hazai kisvállalkozásokat a Széchenyi Tőkebefektetési Alap. A szükséges forrásokhoz tőkebevonással juthatnak hozzá a kisvállalkozások, legyen szó akár fejlesztésről, kapacitásbővítésről, eszközbeszerzésről, exportbővítésről, vagy létszámbővítésről.

Forrásra lenne szüksége vállalkozása fejlesztéséhez? Akkor érdemes hozzánk fordulnia! Magyarország hét régiójában keresi a befektetési lehetőségeket a Széchényi Tőkebefektetési Alap (SZTA), olyan már legalább két éve működő kisvállalkozások személyében, amelyek további fejlődésükhöz, vagy versenyképességük megőrzéséhez keresnek külső finanszírozást.

Egy-egy társaság számára az SZTA kétszázezer eurónak megfelelő összegű, mintegy 55 + 55 millió forintnyi forrást biztosíthat tőkeként, tőketartalék formájában, vagy tulajdonosi kölcsönként. Így a források maximálisan elérhető összege mintegy 110 millió forint lehet, azonban ezt nem feltétlenül kell elérni. Az alap eddigi befektetései 28 millió forint és 120 millió forint közötti összegben valósultak meg, az adott társaság célkitűzéseinek eléréséhez szükséges tőkeigénynek megfelelően.

A jelenlegi szűkösebb finanszírozási környezetben az SZTA mint üzlettárs bevonásával a társaság tőkehelyzete megerősödik, s ennek köszönhetően újra megnyílhat a hitelekhez való hozzáférés lehetősége is.

Az alap elsősorban a hagyományos iparágakban keresi leendő partnereit, de eddigi befektetései azt is mutatják, hogy kisebbségi tulajdonosként széles spektrumon képes a hazai kisvállalkozások céljainak támogatására. A feldolgozóipar, a műszer-vagy gépgyártás, az egészségügyi szolgáltatók, vagy az informatikai cégek is eséllyel fordulhatnak az alaphoz tőkebefektetésért. Az eddigi befektetések között van már autóipari beszállító, innovatív fémipari cég, bútorgyártó és fűtéstechnikai vállalat is. Az alap az ország egész területén keresi a 10-50 főt foglalkoztató, 100 millió és 1 milliárd forint közötti árbevételű, finanszírozási forrást bevonni szándékozó kisvállalkozásokat.

Az SZTA európai uniós forrásokból visszatérítendő befektetést juttat a cégeknek, amelynek feltételeiről - mind egy előre meghatározott hozamelvárásról, mind a későbbi kivásárlás időpontjáról - megállapodást köt a céggel, így a feltételek és az elvárások mindkét fél számára már a kezdetektől világosak.

Hogyan működik együtt az új tulajdonos a társasággal? Az alap befektetőtársként kisebbségi tulajdonrészt vásárol, a társaság irányítása változatlanul az eredeti tulajdonosok és menedzsment kezében marad, a kitűzött célok és üzleti terv teljesüléséről a társaság rendszeres tájékoztatása alapján jut információhoz az SZTA.

Az alap befektetéseinek célja a közvetlen és közvetett munkahelyteremtés támogatása is. A tőkét fogadó cég a finanszírozást fordíthatja beruházásra, felhasználhatja EU-pályázat önerejeként, vagy fedezetet jelenthet munkavállalói létszámbővítésének bérkeretéhez.

Milyen cégek juthatnak finanszírozáshoz?

Legalább 2 éve működő, legalább 10 fős kivállalkozások, amelyek a hazai és esetleg külföldi piacokon is érvényesülni kívánnak.

Mekkora összegről van szó?

Maximum 200 000 euró, illetve ugyanennyi hitel adható. Az Alap mindösszesen 14 milliárd forintot kíván befektetni 2015. év végéig.

Mire lehet elkölteni a forrást?

Eszközvásárlás, humán költségek, infrastruktúra-fejlesztés, forgóeszköz finanszírozás.

Mit vár el a befektető?

Átlátható működést és megalapozott üzleti tervet, amelynek ismeretében kisebbségi tulajdonosként, maximum 5 évre száll be a vállalkozásba.

Részletek: www.szta.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.