T-Mobile - Ericsson

2010.06.21. 10:30
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

LTE Fórumon egyetemi oktatóknak és diákoknak mutatta be a következő generációs mobiltechnológiát a T-Mobile és az Ericsson

A T-Mobile és az Ericsson tavaly év vége óta teszteli a néhány éven belül várhatóan hazánkban is elérhető következő generációs mobilhálózatot, az LTE-t. A T-Mobile és az Ericsson szakemberei a teszthálózatot az április végi sajtóbemutó után ma szakmai fórum keretében egyetemi oktatóknak és diákoknak mutatták be működés közben. Az LTE mobilhálózat jelenleg 100 Mbps letöltési sebességet biztosít, 4 bázisállomással már a Hengermalom út-Fehérvári út-Irinyi József utca és Duna által határolt területet is lefedve. Az LTE a szolgáltatók számára hatékonyabb hálózatépítést, az előfizetőknek nagyobb fel- és letöltési sebességet kínál, mint a 3G/HSPA-hálózat, miközben jóval több ügyfél kiszolgálására alkalmas.

Néhány év múlva a hazai előfizetők számára is elérhetővé válnak a jelenleginél jóval nagyobb sávszélességet kínáló NGMN (Next Generation Mobile Network) mobilhálózatok. Ezek legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a kis késleltetési idő, aminek köszönhetően az online alkalmazások és játékok mobilhálózaton keresztüli használata még jobban elterjedhet. Az NGMN, és azon belül az LTE segítségével a szinte korlátok nélküli kapcsolatok időszaka köszönthet be.

Az NGMN, így pl. az ebbe a körbe sorolható LTE révén olyan rugalmas, hatékonyabb spektrumfelhasználást ígérő hálózatok építhetők ki, amelyek a mostaniaknál jóval több frekvenciasávban működhetnek. A 3GPP az LTE technológiával együtt kidolgozta az ún. multistandard radios szabványt is, amelynek előnye, hogy ugyanazok a hardverek egyszerű szoftverváltással alkalmassá tehetők GSM, 3G, HSPA, LTE technológia kiszolgálására. Az Ericsson LTE megoldása is már ilyen szabvány szerint készül, mely része a gyártó ún. “Evo Ran” hálózati koncepciójának. Az NMGN/LTE megjelenése emellett a fenntartható fejlődés szempontjából sem elhanyagolható, az új berendezések mind energiafogyasztás, mind a telepítéshez szükséges hely szempontjából jelentős előrelépést jelentenek, egyúttal üzemeltetésük is gazdaságosabb.

Az LTE fórumon a résztvevők megtekinthették az LTE révén elérhető gyors le- és feltöltést, HD felbontású videofilm online megtekintését, a korábbit meghaladó minőségű videokapcsolatot, valamint azt, hogy a kisebb késleltetéssel az online felhasználók közötti interakciót feltételező játékok is problémamentesen élvezhetők lesznek.

A T-Mobile és az Ericsson közös LTE-tesztje során valós körülmények között, Svédországban már kereskedelmi forgalomban is kapható LTE USB-s modemekkel tesztelik az új technológia lehetőségeit.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.