Kiskarácsony

Akciós ADSL karácsonyra

2004. 12. 18., 22:32 | Frissítve: 2004. december 20., hétfő 10:14

A Matáv megnövelte a sávszélességet és árkedvezményt vezetett be, melyet a szolgáltatók jelentős része továbbadott előfizetőinek. Összegyűjtöttük az akciós ajánlatokat, hogy az utolsó pillanatban még mindenki kiválaszthassa az igényeinek leginkább megfelelő szolgáltatót.

Valamikor ősszel kezdődött. Október végén látott napvilágot a hír, hogy a Matáv jelentős árkedvezményt biztosít társszolgáltatóinak. Mivel a hazai ADSL előfizetők nagy része függetlenül szolgáltatójától a magyar távközlési vállalat vezetékeit használja, közvetve sokakat érintett a lépés.

Harminc százalékkal nőtt

A következő bejelentésre alig két hetet kellett várni, november elején a Matáv jelentősen megnövelte a szélessávú internet átviteli sebességét. Decemberre az internetszolgáltatók már jelentős kedvezményekkel adták magasabb fordulatszámon üzemelő ADSL szolgáltatásaikat. Az addigi másodpercenkénti 384 kilobites sebességet leváltotta az 512 kilobit, ami több mint harminc százalékos gyorsulást jelentett. A feltöltési keresztmetszet ezzel párhuzamosan megduplázódott, 128 kilobitre másodpercenként.

Társaság Havidíj
Axelero 7990 Ft
Deltha 8300 Ft
Drávanet 8238 Ft
Enternet 7890 Ft
Externet 7490 Ft
Freestart 8000 Ft
GTS-Datanet 7990 Ft
Index 7490 Ft
Interware júniusig 4995 Ft
Interware júniustől 9990 Ft
Next-it 7500 Ft
Tvnet 8000 Ft
Tvnetwork 6995 Ft
Vivanet 7725 Ft
Elérkezett hát az idő, hogy a megváltozott feltételekkel felvértezett ajánlatokat egy csokorba szedjük és összehasonlítsuk. Időszerű ez már csak azért is, mert a Magyarországon található szolgáltatók nagy része december huszadikáig kínálja akciós feltételekkel előfizetéseit (amelyik szolgáltatónál előbb véget ért az akciós időszak, az nem került bele összeállításunkba). Ha tehát valaki jó ideje gondolkozik azon, hogy bevezeti otthonába a világhálót, az most meglepheti magát egy 512/128-as szélessávval.

Az internetes előfizetésekkel kiemelten foglalkozó iSite.hu oldalon található kínálatok közül az összehasonlíthatóság kedvéért azokat választottuk ki, melyek elérhetőek a Matáv hálózatából. Ha megnézzük a kínálatot sokféle ajánlattal találkozhatunk, de látható, hogy nagyjából bruttó hét-nyolcezer forint közé préselte be magát a szolgáltatók nagy része.

Nemzetközi szinten

Bármennyire is kedvezményesnek tűnnek ezek az ajánlatok, nem szabad elfelejteni, hogy a messze vagyunk még az európai árszínvonaltól. Németország vezető szolgáltatója, a T-Online 7500 forintért már egy megabites másodpercenkénti sebességet garantál, ezért a pénzért itthon akciós körülmények között is csak fele ilyen gyors szolgáltatást kapunk.

Mindent összevetve a TV-Network kínálja legolcsóbban az ADSL-t, havi bruttó hétezer forintért egy éven keresztül élvezhetjük az 512/128 kínálta lehetőségeket. Ennél az összegnél találunk alacsonyabbat is, az Interware oszlopában bruttó ötezer forintos díjjal találkozunk. Azzal azonban nem árt számolni, hogy ennek a társaság az akciója csak 2005 június elsejéig él, onnantól kezdve a havi előfizetés díja a duplájára, tízezer forintra emelkedik.

Szűk sáv

Ez azt jelenti, hogy január elsejei kezdéssel éves átlagban közel nyolcezer forintba kerül az Interware ADSL szolgáltatása, ezzel a díjjal azonban már a Next-IT, Externet és az Index csomagja is versenyre tud kelni, ezek a szolgáltatók ugyanis hétezerötszáz forintért kínálják az ADSL-t egy éven keresztül. Innentől kezdve aztán feltorlódik a mezőny, tíz szolgáltatót találunk a 7500 és 8000 forintos havi előfizetési díj között, de a legdrágább akciós ajánlat is alig éri el a bruttó 8300 forintot.

Aki legkésőbb huszadikáig előfizet a vizsgált szolgáltatók bármelyikénél, egy éven keresztül huszonöt százalékos kedvezménnyel használhatja az ADSL-t. Hétfőre várható az utolsó nagy roham a szolgáltatónál. Mint azt már megírtuk, Szép Tibor, a GTS-Datanet stratégiai és üzletpolitikai tanácsadója szerint egy nagyszabású akció hatására ötszörösére, de akár tízszeresére is nőhet a naponta jelentkező új előfizetők száma. Jelenleg a Matáv hálózatán belül közel kétszázezren használnak ADSL-t, szemben az egy évvel korábbi százezer előfizetővel. 2005 slágere várhatóan a forgalomarányos szélessáv lesz, ennek részletes kidolgozása azonban még hátravan.

hirdetés
hirdetés
N;N;