Gerzson
-3 °C
3 °C

Halottak százait vizsgálják újra Thaiföldön

2005.01.10. 12:11
Nyolcszáz, korábban már eltemetett holttest DNS-vizsgálatát végzik el a katasztrófa sújtotta Thaiföldön, hogy eloszlassák azokat a kételyeket, miszerint európai áldozatokat is tömegsírba temettek volna. A thai belügyminiszter szerint 2000 holttest nemzetisége nem tisztázott.
Nyolcszáz holttestet exhumáltak a szökőár sietve elhantolt áldozatai közül a thaiföldi Takuapában, hogy azonosításukkal a törvényszéki orvos szakértők eloszlassák azokat a kételyeket, miszerint nemcsak helyi vagy más ázsiai országból származó, de európai halottak is nyugszanak a város temetőjében, jelentette hétfőn a Bangkok Post című angol nyelvű thaiföldi lap.

Csipeket ültetnek a holttestekbe

A vasárnap kiásott holttesteket a település egyik templomába szállítják, ahol a természeti katasztrófa áldozatait azonosító nemzetközi szakértői csoportok végzik munkájukat. Vizsgálataik után a szakemberek DNS-információkat tartalmazó mikrocsipeket ültetnek be a holttestekbe, amelyeket ezután hűtőtartályokban tárolnak tovább.

A Bangkok Post úgy tudja, hogy két héttel az elemi csapás után Thaiföldön több mint 3200 tetemet tartanak mintegy száz hűtőtartályban, és egyedül az említett takuapai Jan Jao templomban 2000 holttestet tárolnak csaknem 70 konténerben.

DNS-mintát kell küldeni a rendőrségnek

Azoknak a külföldieknek, akik úgy gondolják, hogy hozzátartozóik lehetnek az azonosítatlan halottak között, DNS-mintáikat saját országuk rendőrségére kell eljuttatniuk, amelyek azután továbbküldik az illetékes thaiföldi hatóságokhoz.

Az azonosítási folyamat, amelyen több mint húsz ország szakértői dolgoznak, hetekig, de akár hónapokig is eltarthat, mivel az összes ismeretlen halott kilétét megpróbálják megállapítani, beleértve a helyieket is, és újra ellenőrzik a sebtében azonosítottak adatait is, közölték thaiföldi hivatalos források. A DNS-mintákat elküldik Kínának, amely fölajánlotta, hogy segít az azonosításban.

A thai belügyminiszter is kételkedik

A cunamit követő első néhány napban a hűtött koporsóknak híján voltak a thai hatóságok, ezért azokba csak nyugati áldozatok kerültek, míg 800 ázsiai és thai áldozatot a temetőben hantoltak el.

A nyugati hozzátartozók ugyanakkor kételkedtek abban, hogy valóban csak helyiek kerültek a temetőbe, ráadásul az AFP-nek nyilatkozó thai belügyminiszter szerint az 5300 thai áldozat közül 2000-ről nem tudni biztosan, milyen nemzetiségű. Jelenleg 1973 holttestet vizsgálnak meg újra a thai és külföldi szakemberek.

5300 halott, 3400 eltűnt Thaiföldön

A 2519 azonosítatlan áldozat közül 1974 a tengerparton fekvő Phangnga tartományban vesztette életét, ahol a szökőár porrá zúzta a Khao Lak-i strand külföldi turistákkal zsúfolt szállodáit, és még mindig nem tudni, hány halottat követelt egy több ezer lakosú, közeli halászfaluban.

A halálos áldozatok száma a legutóbbi hivatalos adatok szerint nem változott, továbbra is 5303, közülük 1790 thaiföldit és 1354 külföldit sikerült azonosítani. Még mindig nincs hír további 3396 személyről, többségük valószínűleg halott.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft