Papi petíció a Vatikán melegek elleni hangneme miatt

2004.01.12. 19:27
Amerikai papok tiltakozásukat fejezték ki a Vatikánnál a melegeket illető lealacsonyító hangnem ellen. A levél aláírói számára az utolsó csepp a pohárban az a tavaly nyári vatikáni dokumentum volt, amely a keresztény politikusokat a melegek egyenjogúsítását szolgáló törvények elleni fellépésre buzdította.
Amerikai papok egy csoportja levélben hívta fel a római katolikus egyház vezetőinek figyelmét arra, hogy a Vatikán, a püspökkari konferenciák és egyes püspökök mind gyakrabban mélységesen sértő és megalázó hangnemet ütnek meg a homoszexuálisokkal kapcsolatban.

Lealacsonyító hangnem

A dán kormányfő a homoszexuálisok egyházi esketése mellett
Engedélyezni kellene az egyneműek egyházi házasságkötését is - mondta Rasmussen dán kormányfő egy hetilapnak adott interjújában. Nyilatkozata éles visszhangot váltott ki Dániában, ahol a ivlgáon elsőként engedélyezték az azonos neműek polgári házasságkötését.

Isten szemében nem számít

Mint Rasmussen fogalmazott, nem hiszi, hogy Isten szemében számítana, hogy valaki homoszexuális vagy heteroszexuális. Hozzátette, az egyneműek házasságkötésének engedélyezéséről nem a politikusoknak, hanem a lelkészeknek és a egyházközségeknek kellene dönteniük.

Magánszemélyként Anders Fogh Rasmussennek természetesen joga van élni a szólásszabadsággal, de kormányfőként előbb kétszer is meg kellene gondolnia, mielőtt ilyen magánvéleménnyel a nyilvánosság elé áll" - vélte hétfőn Jann Sjursen, az ellenzéki kereszténydemokraták egyik vezetője.

Dánia 1989-ben engedélyezte az egyneműek házasságát. Az evangélikus államegyház 1997-ben ismerte el ezeket a frigyeket, de nem engedélyezte a templomi házasságkötést.

A 23 Chicago környéki katolikus pap által jegyzett nyílt levél szerint a katolikus egyház egyetlen más társadalmi réteggel szemben sem engedi meg magának azt a lealacsonyító hangnemet, amellyel a melegeket és leszbikusokat bélyegzi meg.

A levél aláírói számára az utolsó csepp a pohárban az a tavaly nyári vatikáni dokumentum volt, amely a keresztény politikusokat a melegek egyenjogúsítását szolgáló törvények elleni fellépésre buzdítva "romboló erkölcsi és társadalmi jelenségként", "súlyos romlottságként", "elfogadhatatlan rendellenességként" szól a homoszexualitásról.

"Vajon a Krisztus testének részét alkotó mely más csoportot támadnak ennyi rosszindulat szülte nyelvezettel?" - teszik fel a kérdést a nyílt levél aláírói, akik szerint az említett dokumentum világos bizonyíték e réteg démonizálására.

Az aláírók elutasítják az idézett vatikáni dokumentum "hitvány és mérgezett" nyelvezetét és a nyitottság új légkörét, az összes katolikus élettapasztalatát figyelembe vevő párbeszédet sürgetnek, abbéli aggodalmukban, hogy az egyház eltaszítja magától hívek egy csoportját.

Dorgálást kaptak

A szerzők szerint a levelet több más lelkipásztor is aláírni készül, és még többen vannak azok a papok, akik egyetértenek a tartalmával, de megtorlástól tartva félnek a nevüket adni.

A "lázadó" papok a levelet Joseph Ratzinger bíborosnak, a vatikáni Hittani kongregáció vezetőjének, Wilton Gregorynak, az amerikai püspöki kar elnökének és Francis George chicagói érseknek küldték el december 19-i keltezéssel, de eddig csak az utóbbitól kaptak választ, tőle is dorgálást.

A katolikus vezetőkhöz címzett levélből szemelvényeket közölt nemrég a National Catholic Reporter című amerikai egyházi hetilap is.  • Hírek
  • Csok