Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Az USA gyűjti az érveket a katonai fellépés mellett

2003.01.19. 18:49
Vitathatatlan bizonyítékok még mindig nincsenek Irak ellen, az USA szerint azonban ennek oka az, hogy Bagdad módszeresen nem működik együtt az ellenőrökkel, és elhallgatja az információkat tömegpusztító fegyvereiről és gyártási kapacitásairól.
Az utolsó szakasz kezdetének nevezte az Irak lefegyverzésére irányuló erőfeszítésekben az ENSZ fegyverzetellenőreinek január 27-én esedékes beszámolóját Condoleezza Rice asszony, George Bush amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. "Iraknak meg vannak számlálva a napjai, ameddig még eleget tehet a Biztonsági Tanács határozatának" - jelentette ki vasárnap Rice asszony az NBC televíziónak.

Fogytán Bush türelme

George Bush amerikai elnök a minap úgy fogalmazott, hogy fogytán a türelme, mivel Irak nem sok jelét adta annak, hogy felszámolja tömegpusztító fegyvereit. Az Egyesült Államok kormánya a The New York Times hét végi száma szerint sietve gyűjti az érveket, hogy rávegye szövetségeseit az Irak elleni katonai fellépés támogatására, mivel egyre inkább aggódik amiatt, hogy az ENSZ ellenőrei talán sosem fognak vitathatatlan bizonyítékot találni a bagdadi rezsim ellen. Az amerikai érvelés szerint Bagdad "módszeresen nem működik együtt az ellenőrökkel" azáltal, hogy elhallgatja az információkat tömegpusztító fegyvereiről és gyártási kapacitásáról, illetve nem teszi lehetővé, hogy az iraki tudósokat a hatalom képviselőjének megfélemlítő jelenléte nélkül kérdezhessék ki. Egy amerikai kormányzati illetékes szavai szerint valószínűleg február elején vagy közepén "üt az igazság órája".

Döntési kényszer

A The Washington Post szerint a Biztonsági Tanács tagjainak többsége kételkedőbb, mint valaha, és egyhamar aligha lesz hajlandó indokoltnak ítélni a katonai erő alkalmazását. Az Egyesült Államok így nemsokára döntési kényszer elé kerül: belevágjon-e az Irak elleni háborúba szélesebb nemzetközi támogatás nélkül, vagy csússzon ki az éghajlati adottságok szempontból legalkalmasabb hónapokból.

Donald Rumsfeld védelmi miniszter vasárnap elfogadhatónak tartotta azt az elképzelést, hogy Szaddám Huszein és klikkje elkerülje a felelősségre vonást, ha önként lemond a hatalomról és száműzetésbe vonul egy másik országba. "Úgy vélem, hogy ez egy méltányos megoldás lenne a háború elkerülése érdekében" - mondta az amerikai védelmi miniszter vasárnap az ABC televízióban. A műsorban azzal kapcsolatos kérdésre válaszolt, hogy több arab ország rá akarja venni Szaddám Huszeint az önkéntes távozására.