Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Saron is megütheti a bokáját

2004.01.21. 12:11
Elkészült a vádirat abban a vesztegetési ügyben, amely szerint egy izraeli üzletember több millió dollárral fizette le Ariel Saron miniszterelnököt fián keresztül, hogy lobbizon érdekében. Egyelőre csak az üzletembert vádolják vesztegetéssel, de Saron is könnyen bajba kerülhet.
Vádat emeltek egy tel-avivi üzletember ellen, mert a gyanú szerint Ariel Saron izraeli miniszterelnököt fián keresztül próbálta megvesztegetni.

Ariel Saron
A királycsináló

A szerdán nyilvánosságra hozott vádirat szerint David Appel építési vállalkozó 3 millió dollárt fizetett Saron fiának, Gilad Saronnak azzal a céllal, hogy befolyásolja apját, az akkori külügyminisztert beruházási terveinek megvalósításában. Appel görögországi ingatlanügyeit akarta ilyen módon előre mozdítani.

Az Appel-féle vesztegetési botrány 2003 nyarán pattant ki, a vádiratot szerdán hozták nyilvánosságra. Tavaly a vizsgálat során meghallgatták az izraeli kormányfőt is, de tagadta, hogy bármi törvénytelent csinált volna.

David Appelt Saron pártjának, a jobboldali Likudnak nyújtott komoly pénzügyi segítsége miatt királycsinálónak is nevezi az izraeli sajtó, 1999-ben ugyanis ő támogatta Saront a Likudon belüli elsőség megszerzésében is.

Nem értette a dolgát, jól megfizették

A vád szerint Appel 1998 és 1999 között üzleti tanácsadónak vette fel Gilad Saront görögországi érdekeltségéhez, miközben tisztában volt azzal, hogy a volt külügyminiszter fia nem ért a kívánt munkakörhöz - írja Haaretz izraeli napilap.

Gilad Saron havonta több tízezer sékeles fizetése mellé, a munka végén három millió dolláros összeget is felvehetett. A vád képviselője mindenesetre kijelentette: Saron tudhatott arról, hogy fia milyen pénzügyi előnnyel járó kapcsolat fűzte a vállalkozóhoz, a gyanú szerint a magas fizetés valójában a Saronnak szánt megvesztegés összege volt.

Saron még külügyminiszterként járt közbe a görög kormánynál Appel beruházási terveinek érdekében, a görög külügyminiszter-helyettest díszvacsorán látta vendégül - írja a lap.

Saron helyettesét is lepénzelte

A vádirat szerint az építési vállalkozó Ehud Olmert miniszterelnök-helyettest, korábbi jeruzsálemi polgármestert is megpróbálta megvesztegetni.

Az ügy ironikus mozzanata - jegyzi meg a Haaretz - hogy Olmertet és Saront is egy időben támogatta pénzzel az üzletember Benjamin Netanjahu leköszönő Likud-vezér pozíciójának elnyeréséhez.

Saront és Olmertet nem vádolják

Appel ügyvédje, Móse Izrael minden vádat tagad. "Nem volt megvesztegetés, nem volt átadás, nem volt átvétel" - idézi a védőt a Haaretz.

A lap szerint a vesztegetési ügy akár Saron tisztségébe is kerülhet. Az ügy elsőrangú vádlottja egyelőre Appel, de könnyen vád alá kerülhet Olmert és Saron is, ha bebizonyosodik, hogy aktív szerepet vállaltak a vesztegetési pénzek mozgásában. Erre nem kevés esély van, jelentette a BBC helyszíni tudósítója.

Saron másik vesztegetési ügye

Ugyancsak múlt évben kellett kihallgatáson részt vennie Ariel Saronnak és két fiának. A hatóságok ebben az esetben is az 1999-es kampánytámogatást vizsgálták: feltételezések szerint Saron másfél milliárd dollárt kapott Cyrill Kern dél-afrikai üzletembertől. Feltételezések szerint a pénz számos tranzakcióval a Saron-fiúkon keresztül jutott a jelenlegi miniszterelnökhöz.