Auguszta
-3 °C
2 °C

Kis arányú győzelmet arathatott a Fatah

2006.01.26. 01:46
A kormányzó Fatah párt a legfrissebb exit poll-eredmények szerint elvesztette eddigi abszolút többségét a palesztin parlamentben, a radikális Hamasz 7 százalékkal kapott kevesebb szavazatot.

A rámalláhi Bir Zeit egyetem felmérése szerint Mahmúd Abbászelnök pártja a leadott szavazatok 46,4 százalékát szerezte meg, ami parlamenti helyekre átszámítva annyit jelent, hogy 63 képviselője lesz a 132 tagúra bővülő Palesztin Törvényhozó Tanácsban.


Ünneplő palesztin Rémalláhban (EPA)

A Hamász áll a második helyen a szavazatok 39,5 százalékával, 58 parlamenti hellyel. A kis pártok és a függetlenek összesen 11 képviselői helyre tettek szert. Ezt a felmérést nyolcezer fős mintán végezték, a megadott hibahatár egy parlamenti hely. Hivatalos eredmény csak napok múlva várható, írja a BBC.

Koalícióra kényszerülhetnek

A brit média rámalláhi tudósítója szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terroristaszervezetnek tartott Hamasz sikerét a tudatos, az erőszak helyett a parlamenti politizálást meghirdető választási kampányának köszönheti.

Az exit poll-adatok szerint a Mahmud Abasz vezette Fatah a BBC tudósítója szerint aligha lesz képes a Hamasz nélkül kormányt alakítani, ezért akár koalícióra is léphet a radikálisokkal.

A Jasszer Arafat-korszak meghatározó politikai ereje fokozatosan gyengült meg egykori vezérének halála után. A korrupciós botrányok és a jelöltállítás körüli belső viszályok a szervezettebb Hamasz malmára hajtották a vizet.

Kérdés, hogyan alakul a közel-keleti békefolyamat a választások után, hiszen a megerősödött, de terrorszervezetnek tartott Hamasszal nem áll szóba sem Izrael, sem Európa, sem az USA. A szervezet alapokmányában ugyanis még mindig szerepel az Izrael elpusztításáról szóló rész, bár elemzők szerint ez "könnyen törölhető". A választás hátteréről bővebben >>

Izrael nem fogadhatja el, hogy a Hamász jelenlegi formájában tagja legyen a Palesztin Hatóságnak, jelentette ki szerdán Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő. George Bush amerikai elnök ugyanerről beszélt a Wall Street Journalnak megerősítve, hogy az Egyesült Államok nem fog tárgyalni a Hamásszal, amíg az nem mond le Izrael megsemmisítésével kapcsolatos céljáról.

A választáson a részvétel 73 százalékos volt, a voksolás békében, sőt a BBC beszámolója szerint ünnepi hangulatban folyt.

A Hamasz nem hisz az exit pollnak

Gáza központjában a Fatah több tucat híve szerda este dudaszóval és a levegőbe lövöldözve ünnepelte a palesztin területeken eddig kormányzó párt győzelmét. A fegyvereseket körülvevő tömeg pedig örömében táncolt és dalra fakadt, illetve autókon körözött a környéken.

Iszmáil Hanije, a Hamász listavezetője viszont - első biztos információikra hivatkozva - arról beszélt újságíróknak, hogy a radikális szervezet a szavazatszerzés tekintetében jelentősen és egyértelműen előretört a Fatahhal szemben. Hanije csak legyintett a Fatah győzelmét jósoló az exit poll felmérésékre, mondván hogy "ezek csak közvélemény-kutatások".