Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Borisz Tadics nyerte a szerb elnökválasztást

2008.02.04. 00:05
A szerbiai elnökválasztás második fordulóján 68 százalékos részvételt mértek, a szavazatok 60 százalékának feldolgozása alapján Tadics szoros küzdelemben győzött.

A Központi Választási Bizottság adatai szerint a szavazatok 56,97 százalékának feldolgozása alapján Boris Tadic 51,16 százalékkal az első helyen, Tomislav Nikolic pedig 47,18 százalékkal a második helyen áll.

Tomislav Nikolic, a nacionalista Szerbiai Radikális Párt jelöltje vasárnap este beismerte, hogy vereséget szenvedett a szerbiai elnökválasztás második fordulójában.

"Oroszországnak azt üzenem, hogy a jövőben is úgy kell támogatnia Szerbiát, mint eddig" - hangsúlyozta, felszólítva egyszersmind az Európai Uniót, hogy "hagyja abba Szerbia zsarolását és teljesíthetetlen feltételek megszabását".

Tadics elnök, a Demokrata Párt jelöltje pártjának székházában bejelentette győzelmét, és egyben gratulált ellenfelének az általa elért kiváló eredményhez.

A választáson a szavazatra jogosultak 67,6 százaléka adta le voksát, ami rekordnak számít a 2000. évi elnökválasztás óta. A nagyarányú részvétel elemzők szerint a mérsékelt oldal híveinek kedvezett a szavazni inkább kész, de kisebb bázissal rendelkező Nikolics-hívekkel szemben. Kilenc jelöltből az elnökválasztás első fordulójában Tadicsot 40-35,4-re verte Nikolics. A második fordulóban az egyszerű többség is elég a győzelemhez.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek