Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A republikánusok megosztottak a melegházasság kérdésében

2004.02.25. 17:19
Nem fogadták egyértelmű lelkesedéssel az amerikai republikánusok, hogy Bush kedden a melegházasságok betiltását jelentő alkotmánymódosítást sürgetett. vannak, aki szerint szerint az elnöknek gondolnia kéne egymillió homoszexuális szavazójára.
A republikánus képviselők sem rajonganak George Bush, a melegházasságok betiltását sürgető tegnapi kijelentéséért. Az ehhez szükséges törvény meghozatalához alkotmánymódosításra lenne szükség, vagyis kétharmados támogató többséget kellene szereznie az elnöknek a törvényhozásban - számolt be az AP amerikai hírügynökség.

A házasság szentsége

Az amerikai elnök kedden jelentette ki, hogy támogatja azt az alkotmánytmódosító javaslatot, amely arról rendelkezik, hogy a házasság egy férfi és egy nő egyesülése, így nem tenné lehetővé az egyneműek házasságkötését. Bush támogatását a házasság alkotmányos védelmének szükségességével indokolta. "Nem lehet a házasságot elszakítani kulturális, vallási és természetes gyökereitől anélkül, hogy ne gyengítenénk meg a társadalomra gyakorolt jó befolyásától." Az elnök a magánszférában ugyan nyitva hagyná az ajtót az élettársi kapcsolatoknak, de ezt a meleg jogvédő szervezetek keveslik.

Megosztottak a republikánusok

Bush keddi bejelentésével kapcsolatban a republikánus frakció vezetője, a texasi Tom DeLay szerdán úgy fogalmazott, sok időt venne igénybe, hogy elegendő támogatást szerezzenek a Kongresszusban az alkotmánymódosítás megszavazásához. Az idő pedig fontos az elnöknek, a törvény teljes szövetségi ratifikációját még a választások előtt szeretné letudni. Az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség szükséges a Kongresszusban és a Szenátusban is, és a republikánusok többségben vannak mindkét intézményben.

Méesékeltebb republikánus képviselők úgy vélik, nem feltétlenül kell az amerikai alkotmányt megváltoztatni a kérdés megoldásához, és többen vélekednek úgy, az alkotmánymódosítás csak a legutolsó lépésként jöhet szóba, vagy épp ellenkezőleg, vannak olyanok, akik jobban kiterjesztenék a törvénykezésre a melegházasságok tiltását. Egy republikánus melegszervezet arra az egymillió homoszexuális szavazóra hívta fel az elnök figyelmét, akik a republikánus elnökjelöltre szavaztak 2000-ben. "Szerintünk ez a lépés egy kultúrák közti, a szélsőjobb által tüzelt harc kezdetét jelenti, ami Goerge Bush vereségével fog végződni" - idézi az AP Mark Meadet, a szervezet politikai vezetőjét.

A házasság szentsége

Bush bejelentését a két demokrata elnökjelölt, John Kerry és John Edwards is kommentálta, ügyelve persze arra, hogy még a liberálisabbnak számító demokraták számára is kényes témát a megfelelő óvatossággal kezeljék. "Ha tényleg a családokon szeretne segíteni Bush, oldja meg a házastársakat is sújtó gazdasági és az egészségügyi ellátásban fellépő problémákat!" - jelentette ki a favorit elnökjelölt, Kerry. A demokraták kijelentették, Bush Amerika legszentebb dokumentumát, az alkotmányt próbálja felhasználni kampánycéljaira, hogy elterelje a figyelmet a nem létező iraki tömegpusztító fegyverekről, vagy a gazdaságról, a demokraták kampányának legtöbb témáiról.

Bush konzervatív híveinek természetesen tetszett a javaslat, Jay Sekulow, az Amerikai Törvény és Igazság Központ elnöke kijelentette, megkönnyebbültek, hogy Bush végre előre, és nem visszafelé lépett a kérdésben. Bár az amerikaiak többsége - mintegy kétharmaduk - ellenzi a melegházasságokat, mégsem kockázatmentes Bush számára a kérdés, mivel könnyen az "intoleráns republikánus" szerepében találhatja magát, ami nem tenne jót az év eleje óta csökkenő népszerűségének - írja az AP.