Piroska
-2 °C
5 °C

Szúnyog csípett egy járvány sújtotta szigeten a francia kormányfőbe

2006.03.02. 20:50
Szúnyog csípte meg Dominique de Villepin francia miniszterelnököt a sikungunyajárvány sújtotta Réunion indiai-óceáni szigeten, de háziorvosa szerint nincs ok az aggodalomra.

Az 52 éves kormányfő szúnyogcsípéssel és isiásszal tért vissza a súlyos járvány sújtotta, 700 ezer lakosú szigetről, ahol 157 ezer lakost fertőzött meg és "közvetve vagy közvetlenül" 77 embert ölt meg a szúnyogcsípéssel terjedő sikungunyaláz.

Villepin azért utazott a Franciaországhoz tartozó szigetre, hogy szolidaritását fejezze ki a betegekkel és rendkívüli segélyeket jelentsen be a francia állam részéről. Hazatérte után azt mondta újságíróknak, hogy teljesen jól van, derékfájása pedig nem az esetleges fertőzéssel függ össze.

A kormányfő orvosa szerint nincs ok az aggodalomra, "nagy pech lenne, ha éppen az a moszkitó lenne vírushordozó, amely megcsípte a kezén a miniszterelnököt".

A meggörbesztő betegség is ízületi fájdalommal jár

A szuahéli nyelven "meggörbesztőt" jelentő sikungunya szúnyogcsípéssel terjed, nagyon súlyos izületi fájdalmakkal, bőrkiütéssel, magas lázzal és gyengeséggel jár.

Ellene oltás vagy megelőző kezelés nem létezik, a betegeknek általában két hetet, de húsz százalékuknak hónapokat kell türelmesen várniuk, míg a tünetek elmúlnak. Utóhatása, hogy legyengíti az immunrendszert, és ezzel utat nyit más betegségek előtt.

A helyi hatóságok legfrissebb adatai szerint Réunion szigetén 157 ezer embert betegített meg a sikungunyaláz, a Seychelle-szigeteken tavaly július óta mintegy 4000 fő kapta el a fertőzést, Mauritiuson pedig az év eleje óta 1360 személy fertőződött meg.

Ezreket fertőzött meg a járvány

Az Indiai-óceán két koldusszegény szigetén, Madagaszkáron és a Comore-szigeteken a hatóságok állítása szerint nincs "meggörbesztőjárvány", bár Madagaszkáron az elmúlt hetekben tisztázatlan eredetű lázas megbetegedések százait észlelték. A Comore-szigeteken tavaly júniusig 5 ezer ember betegedett meg sikungunyalázban.

Franciaország és a nemzetközi egészségügyi szervezetek megkülönböztetett figyelemmel kísérik a járványügyi helyzetet a térségben.

Dzsong Vuk Ri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója pénteken Madagaszkárra, majd Mauritiusra látogat, Franciaország pedig húsz polgári, illetve katonai szakértőt küldött Madagaszkárra, hogy segítsenek a helyi szakemberek szúnyogirtásra való felkészítésében.. Párizs nagy mennyiségű permetet és permetezőkészüléket ajánlott fel Mauritiusnak is.