Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Felrobbantottak egy hotelt Bagdadban

2004.03.17. 20:07
Negyven sebesültje és 27 halottja van a badgadi hotelnél történt szerda esti robbanásnak, amit valószínűleg egy autóba rejtett pokolgép okozott.
Valószínűleg egy gépkocsiba rejtett pokolgép okozta azt az erőteljes robbanást, amely romba döntött egy hotelt Bagdad központjában szerda este. A robbanásban 27 ember meghalt, 40 megsebesült - jelentette a CNN amerikai katonai forrásra hivatkozva.

Gyerekek is meghaltak

A robbanás valósággal lerombolta a Dzsabal Lubnan (Libanon-hegység) nevű, kisebb hotelt, és számos környékbeli házban is károkat okozott. "A helyszín pokoli, az emberek kiabálnak és sikítoznak, romok borítanak mindent" - számolt be a bagdadi helyzetről a CNN helyszíni tudósítója.

A robbanás helyi idő szerint este 8 óra 10 perckor történt (18:10 Budapesten), a képriportok szerint hatalmas kráter van ott, ahol korábban a hotelt állt. Jelenleg mentők és tűzoltók lepték el a hotel környékét. Amerikai források szerint külföldiek, köztük amerikaiak is vannak a sebesültek között, a BBC szemtanúkra hivatkozva több gyermek áldozatról ír.

Pokolgép robbant

A mentésre a közel eső amerikai biztonsági övezetből (Zöld Zóna) kivezényelt amerikai katonákat a feldühödött iraki tömeg megállította, az egység kénytelen volt visszafordulni - írja a CNN.

Az AP-nek nyilatkozó Ralph Baker, az amerikai 1-es páncélos hadosztály ezredese elmondta, azért valószínűsítik, hogy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant, mivel egy rakéta nem lenne képes ekkora pusztításra.

A merényletet Hamid al-Kefai az Iraki Kormányzó Tanács szóvivője az al-Kaidának tulajdonította beszédében, amelyben felhívta a figyelmet arra, nemzetközi segítségre van szüksége Iraknak a terrorizmus megfékezéséhez.

A robbanás helyszíne egyébként Bagdad egy etnikailag kevert kerületében következett be.