Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Erőszak Koszovó egész területén

2004.03.17. 21:20
Koszovó egész területére átterjedtek a Kosovska Mitrovicából szerdán délelőtt kirobbant zavargások, véres összecsapások Koszovóban. Heten meghaltak, legalább 250-en megsebesültek szerdán Kosovska Mitrovicában és Caglavicában. Az erőszak a tartomány egészére átterjedt, albánok gyújtogatnak, a szerbek menekülnek. Belgrád az ENSZ BT összehívását követeli.
#alt#
Albán férfi az ENSZ-rendőrség kordonja előtt Mitrovicában
fotó: EPA

Koszovó egész területét elöntötte szerda estére az erőszak, szerbek menekülnek több városból, s a drámai helyzet miatt Belgrád követelte az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását.

A Kosovska Mitrovicában szerdán kirobbant zavargások szerda estére átterjedtek a tartomány több városára. A nyugat-koszovói Pecnél fekvő Belo Poljéban az albánok felgyújtották a faluba visszatért szerbek házait, mind a 25 épület lángokban áll. Közel harminc szerb a falu templomában keresett menedéket. Az ENSZ-közigazgatás (UNMIK) rendőrségével történt összetűzésben életét vesztette egy albán fiatal.

Mitrovicában kezdődött

Szerdán délelőtt heves tűzharc robbant ki Kosovska Mitrovicában a szerb és az albán közösség tagjai között, hét ember életét vesztette és több mint 250 megsebesült - közölték kórházi források.

A szembenállókat az etnikai alapon kettéosztott koszovói városban állomásozó NATO-vezette békefenntartó erők csak könnygázzal és riasztólövésekkel tudták szétoszlatni. Kórházi források szerint 22 szerb sérült közül ötnek súlyos az állapota. Az albán oldalon 84 sebesültet számoltak meg, köztük többen lőtt sebeket kaptak. A legsúlyosabb sérülteket a pristinai kórházba szállították. A BBC információi szerint legalább tizenegy francia katona is megsebesült, ketten súlyosan.

Magában Kosovska Mitrovicában szerda este már nyugalom volt, de még mindig pattanásig feszült a helyzet a városban. Az UNMIK kijárási tilalmat rendelt el a városban.

A KFOR nem ura a helyzetnek Caglavicában

A Pristinától néhány kilométerre délre fekvő Caglavicában a helyzet teljesen kicsúszott a nemzetközi békefenntartó erők, a KFOR kezéből: az albánok áttörték a békefenntartók kordonját.

Szemtanúk szerint Caglavicában egy tucatnyi ház lángokban áll, orvlövészek megsebesítettek két szerbet. Az asszonyokat és gyerekek kimenekítették a szomszédos Laplje Selóba

Caglavicában több száz albán áttörte az ENSZ-rendőrség és a NATO békefenntartók által felállított barikádokat, hogy a szerbek lakta faluba vonulhasson. Több szerbek lakta házat és ENSZ-gépkocsit felgyújtottak. Angela Joseph ENSZ-szóvivő közlése szerint jelentések érkeztek a arról, hogy a településen kézigránátok is robbantak.

A Pristina melletti Koszovó Poljéban több tucat házat gyújtottak fel az albánok, megtámadták a szerb kórházat, ég mindkét ortodox templom, a szerbek pedig pánikszerűen menekülnek. A dél-koszovói Prizren központjában ég a középkori Szent György pravoszláv templom, illetve az ugyancsak középkorban épült Szent Arkangyal kolostor, továbbá az ortodox papi szeminárium épülete. Prizrenben összesen hatvan idősödő szerb él, sorsuk egyelőre ismeretlen.

A Beta belgrádi hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy Pristinától délre fekvő Lipljanban meggyilkoltak négy szerbet, az albánok sorba törnek be a szerbek otthonaiba, majd felgyújtják házaikat. Zavargások törtek ki az éjszaka a tartomány keleti részén fekvő Kosovska Kamenicában is, békétlen a helyzet a Pristina mellett Gracanicában és a környékbeli falvakban. Vészjósló a Tanjug belgrádi hírügynökség híre, miszerint Drenica városából 13 busszal fegyveres albánok indultak Kosovska Mitrovicába.

Vasárnapi előzmények

Koszovóban a hét eleje óta feszült a helyzet. Kedden szerbek utakat zártak le, miután feltételezett albán szélsőségesek súlyosan megsebesítettek egy szerb fiatalembert vasárnap. Másnap, hétfőn hatóságok megtalálták a folyóban két eltűnt albán gyerek holttestét, akiket állítólag helyi szerbek űztek bele a vízbe. Hétfőn a szerbek lezárták a Macedóniába vezető utat.

A tartomány több településen albánok tüntettek a hét első felében, követelve az egykori gerillaszervezet, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) bebörtönzött tagjainak szabadon bocsátását.

Bajram Rexhepi koszovói kormányfő követelte az ENSZ BT-től és a NATO-tól, hogy állítsa helyre a békét. Fatos Nano albán miniszterelnök önmérsékletre hívta fel az albánokat, a raskai-prizreni szerb ortodox püspökség pedig a szerbeket intette nyugalomra.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft