Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Rendőröket mentettek fel a megvert magyar miatt

2006.03.19. 22:25
Rendőrök vertek össze egy magyar férfit a bánáti Kikindán, az eset után 12 rendőrt felmentettek. Az ügynek nem volt nemzeti indíttatása a megvert fiatal szerint, aki már korábban is tűzött össze rendőrökkel.
A kikindai rendőrségen brutálisan összevertek egy 28 éves magyar férfit. Az eset után a belügyi szervek azonnal felfüggesztették a helybéli rendőrparancsnokság 12 rendőrtisztjét.

Az eset március 15-én késő éjszaka történt a román határhoz közeli a bánáti városban, de csak most értesült róla a nyilvánosság.

Kivették a lépét

A kikindai rendőrség tájékoztatója szerint öt személy Kikindában "megsértette a közrendet és a békét", ezért előállították őket. Kihallgatás után kettejüket - az említett magyar fiatalembert és egyik társát (nevéből ítélve bizonyosan nem magyar) - rendőrségi fogdába helyezték. Másnap egyikük hasi fájdalmakra panaszkodott, ezért kórházba vitték.

Kikindai kórházi források szerint a férfinak súlyosan megkárosodott a lépe, belső vérzése volt, ezért sürgősen ki kellett venni a lépét. A férfi jelenleg a kikindai kórház intenzív osztályán fekszik, túl van az életveszélyen.

Korábbi túlkapások miatt is büntettek

A szerbiai belügyi szervek azonnal felfüggesztettek 12 felelős kikindai rendőrtisztet. Vladimir Bozovic, belügyminiszter-helyettes, a belügyminisztérium felügyeleti szervének vezetője azonnali nyomozást rendelt el, kedden pedig személyesen ellátogat Kikindára.

Emlékeztetett arra, hogy ez már a második rendőri túlkapás a kikindai rendőrségen öt hónappal ezelőtt egy helyi rendőr a nyílt utcán agyonvert egy férfit. A biztonsági ellen vádat emeltek.

Nem magyarellenes indíttatásból

A sértett férfi nagyanyja az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy unokája - akinek anyja és édesapja is magyar - társaival ittas állapotban volt, egy buszmegállóban várakozva lármáztak. Egy roma asszony csitította őket, azzal fenyegetőzve, hogy kihívja a rendőrséget. A sértett nagyanyja szerint végül unokája társaival együtt hívta ki a rendőrséget.

A helyszínre érkező rendőrök előállították a részeg fiatalokat. A távirati iroda rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy azért kísérték be őket, mert összeszólalkoztak a helyi romákkal.

Az idős asszony szerint unokája azt mondta neki, hogy a kikindai rendőrségen összeverték, eszméletét vesztette, de az eset mögött nem kell magyarellenességet keresni.

Az MTI tudomása szerint a magyar férfit korábban öt hónapos szabadságvesztésre ítélték, mert igazoltatáskor rendőrökkel verekedett össze. Az asszony is elismerte, hogy unokája ült már börtönben.