Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Túlerő miatt fordultak vissza az Apache-ok

2003.03.24. 13:11
Megerősítette egy Apache eltűnését az amerikai vezérkar. A CNN tudósítója túlerőben lévő iraki csapatokról és találatot kapott helikopterről számolt be. A hétfő hajnali karbalai ütközet Bagdadtól 96 kilóméterre délre zajlott.
Az iraki tájékoztatási miniszter két lelőtt Apache-ról számolt be. Valamivel korábban az iraki televízió bemutatott egy feltehetően a hétfői karbalai csatából származó helikoptert, amelynek nem voltak komolyabb sérülései. Az amerikai hadsereg vezetése egy helikopter elvesztését erősítette meg az iraki tévéadás után nem sokkal.

Heves légvidelmi zárótűz

Váratlanul heves légvédelmi zárótűzbe keveredett a 11. Támadó Helikopter Ezred, számolt be a CNN tudósítója, aki az egységgel tartott. Arról még nem érkezett jelentés, hogy az összes helikopter visszaért-e a bázisra.

Támadás helyett önvédelem

Az Apache-ok feladata az volt, hogy hatástalanítsák a Köztársasági Gárda páncélozott egységeit, tankokat és ágyúkat, ám ezt a feladatot nem sikerült teljesíteni. A csata több órán át tartott, az amerikaiak többnyire önmaguk védelmére és a menekülésre kényszerültek.

A T-72-es tankokkal, az iraki arzenál legfejlettebb lánctalpasaival, lövegekkel valamint hordozható rakétavetőkkel felszerelt csapat, a Medina Hadosztály parancsnoksága alá tartozó 2. Páncélozott Dandár volt, amely Szaddám elnök leghűségesebb egységei közé tartozik. A harcok kiterjedtek a Karbalától nem messze, az Eufrátesz túlpartján fekvő város, Hillah térségére is.

Az egyik helikopter pilótája "darázsfészekhez" hasonlította a minden oldalról érkező iraki tüzet. Egy másik gépet találat ért, mint a pilóta később beszámolt róla, az egyik motor leállt, és csak vagy tíz méteres zuhanás után tudta visszanyerni az uralmát a gép fölött.