Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az al-Kaida robbantott Üzbegisztánban?

2004.03.29. 17:02
Üzbegisztánban tizenkilencen meghaltak, 26-an pedig megsebesültek öngyilkos merényletek, rendőrség elleni támadások illetve egy pokolgépgyártó műhelyben történt robbanásban. A külügyi szóvivő szerint terrortámadás történt, az ok az amerikai oldalon való afganisztáni üzbég részvétel lehetett.
Üzbegisztán legfőbb ügyésze, Rasid Kadirov elmondta, hogy az események még vasárnap éjjel kezdődtek, amikor a buharai területen felrobbant egy ház, amelyben feltehetően pokolgépeket készítettek a terroristák. A detonáció tíz ember életét oltotta ki.

Hétfőn hajnalban és reggel három rendőr halt meg két különböző fegyveres támadásban, míg a legnagyobb taskenti piac, a Csorszu bazár bejáratánál két öngyilkos merénylő három rendőrrel és egy kisgyermekkel végzett.

Anatolij Jegorin, az orosz tudományos akadémia orientalisztikai intézetének igazgatóhelyettese úgy véli, hogy az üzbegisztáni terrorcselekmények mögött az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló, az Üzbegisztán Iszlám Mozgalma nevű terrorcsoport" állhat. Véleményét arra alapozta, hogy az üzbegisztáni merényletek - a robbantások körülményei és kivitelezése, így például női öngyilkos merénylő "bevetése" nagy számú civil által látogatott helyszínen - kísértetiesen hasonlítanak az al-Kaida terrortámadásaira.

A hatóságok jelezték, hogy Iszlam Karimov elnök a nap folyamán tévébeszédben az ország népéhez fordul a történtekkel kapcsolatban. A közép-ázsiai országban fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, a szomszédos Kazahsztán pedig megerősítette a határok őrizetét.

Terrortámadás az amerikai szövetség miatt?

Az üzbég külügyminisztérium szóvivője szerint terrorista merényletek történtek. "Néhány személyt már őrizetbe is vettek ezzel kapcsolatban" - tette hozzá, de nem közölt részleteket.

A külügyi szóvivő nyilatkozata szerint a merényletek összefüggnek a zavaros afganisztáni helyzettel. Üzbegisztán Washington szövetségese volt az amerikaiak vezette afganisztáni háborúban, amely megdöntötte a tálibok uralmát, és szétzúzta a velük együttműködő nemzetközi terrorszervezet, az al-Kaida ottani támaszpontjait. Üzbegisztán az amerikai erők rendelkezésére bocsátotta egy légitámaszpontját az afganisztáni hadművelethez.

Terrormerényletek azonban már az afganisztáni háború kitörése előtt is sújtották az üzbég fővárost: az 1999 februári, húsz emberéletet kioltó robbantássorozattal az Üzbegisztán Iszlám Mozgalma nevű terroristacsoportot vádolták a hatóságok.

A merénylők célja akkor Karimov elnök meggyilkolása volt az üzbég hatóságok szerint. A szóban forgó csoport feltételezések szerint kapcsolatokat ápol az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel.