Miklós
5 °C
12 °C

Kirúgta Arnettet az NBC

2003.03.31. 18:14
Előbb védte, majd kirúgta az NBC Peter Arnett, Pulitzer-díjas haditudósítót, mert az a szövetséges erők kudarcáról beszélt az iraki állami tévének adott interjújában. Az amerikai védelmi minisztérium úgy véli az irakiak manipulálták Arnettet. Bár a veterán újságíró dicsérte Irakot, amiért jól bánik a külföldi újságírókkal, de az elmúlt három napban "bekeményítettek" az iraki hatóságok - cáfolt a Fox News tudósítója.
Az amerikai stratégák rosszul ítélték meg az iraki erők eltökéltségét. "Egyre többen megkérdőjelezik azt, ahogyan Bush elnök irányítja a háborút, és egyre többen ellenzik a hadjáratot. Az Egyesült Államokban látják tudósításainkat arról, hogy hány polgári áldozat van, látják az iraki ellenállást. Ez támpontot ad azoknak, akik ellenzik a háborút, akik megkérdőjelezik Washington politikáját" - mondta az interjúban, amelyet azóta több amerikai tévétársaság is leadott.

Pentagon: manipulálták Arnettet

Peter Arnett
Peter Arnett
Az amerikai védelmi minisztérium hivatalosan nem reagált az interjúra, egy névtelenül idézett tisztségviselő azonban célzott arra, hogy szerinte Arnettet az iraki hatalom manipulálta. Az 1991-es első öbölháború idején az akkori amerikai vezetésnek - élen az idősebb George Bushsal - nem nagyon voltak ínyére Arnett bagdadi haditudósításai, s burkoltan céloztak arra, hogy az újságíró az iraki propaganda eszközévé vált.

Arnett dicsér, a Fox tudósítója cáfol

Amerikai sajtójelentések szerint Arnett az interjúban dicsérte Bagdadot az újságírókkal való bánásmódjáért, de nem tett említést azokról az újságírókról, akiket az iraki hatóságok bebörtönöztek vagy kiutasítottak az országból.

Bár az első héten tényleg viszonylag szabadon dolgozhattak a külföldi újságírók, az elmúlt három napban "bekeményítettek" az iraki hatóságok - mondta el a Fox News jelenleg már Ammánban, Jordániában tartózkodó bagdadi tudósítója. Arnett interjújára reagálva elmondta, hogy a legtöbb hírügynökség tudósítóját - köztük a CNN és a Fox riportereit is - már kiutasították Bagdadból. A CNN két bebörtönzött amerikai tudósítóról tud.

Kiállnak munkatársuk mellett

Geraldót a hadsereg küldte el
A nap folyamán egy másik amerikai sztártudósító is eltanácsoltak. A Fox hírcsatorna riporterét Geraldo Riverát kitiltotta Irakból az amerikai hadsereg miután "megszegett egy fő háborús szabályt", amikor élő adásban előre közölte a szövetségesek haditerveit.
"Kollegialitásból" adta az interjút Arnett, közölték az őt foglalkoztató médiumok, az NBC televízó, az MSNBC kábeltelvízió valamint a National Geographic Explorer egy vasárnapi közös közleményben, amelyben leszögezték: az újságíró "szakmai szívességből" adott rögtönzött interjút az iraki tévének, amint ezt sok más sajtóorgánummal is megtette már szerte a világon. Megjegyzései elemző jellegűek voltak, és nem többek.

Arnett, aki tizenhét háborúról tudósított már a CNN nemzetközi tudósítójaként vált ismertté. Jelenleg az említett csatornákon túl, a Global Vision című negyedévente megjelenő gazdasági periodikát szerkeszti. Élőben a harcmezőről (Live from the Battlefield) című legutóbb kiadott könyvében számol be 57 napos az '91-es Öböl-háborúban eltöltött tudósítói tevékenységéről.

Végül mégis kirúgták

A nyilatkozat keltette vihar tovább fokozódott, miután az NBC hétfőn elbocsátotta Peter Arnettet, mert interjút adott az iraki televíziónak. "Hiba volt, hogy Arnett elfogadta az állami iraki tévé felkérését, különösen háború idején. Hiba volt, hogy személyes észrevételeiről és véleményéről beszélgetett az interjúban" - közölte a televízió szóvivője.

Szeretném megkövetni az amerikai népet, amiért hibás döntést hoztam - mondta Arnett az NBC reggeli adásában. Hozzátette: az interjúban csak azt mondta, amit mindenki tud.