Hermina
15 °C
27 °C

Az amerikaiaknak csak negyede készült fel biológiai támadásra

2004.03.31. 19:43
Rohamosan csökken az amerikai polgárok veszélyérzete, derül ki egy szerdán közzétett felmérésből. A lakosságnak mára csupán negyven százaléka raktározott el elélmiszert és vizet, holott korábban ez a szám hatvan százalék volt.
Az amerikaiak nem fogadták meg a hatóságok által közzétett biztonsági javaslatokat, amelyek terrortámadás esetén védelmet nyújthatnának nekik, derül ki a USA Today című lap, a CNN hírtévé és a Gallup intézet közös közvélemény-kutatásának szerdán közzétett eredményéből.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium egy évvel ezelőtt kampányt indított, és abban egy esetleges terrortámadásra való felkészülés részeként a személyes biztonságot szavatoló óvintézkedésekre szólították fel a lakosságot.

A kampány után egy évvel az amerikaiaknak csak 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy víz- és élelemkészletet raktározott el otthon, míg 2003 februárjában még 60 százalékuk készült fel élelemtartalékkal a veszélyre.

A 2003-as 46 százalékkal szemben már csak 38 százalékuk mondta, hogy kijelölt egy személyt lakóhelyén kívüli mentési munkálatok koordinálására, s egy év alatt 38-ról 24 százalékra csökkent azok száma, akik előkészítettek egy biológiai támadás esetén is védelmet nyújtó helyiséget.

A felmérés során 1001 felnőttet kérdeztek ki péntek és vasárnap között. Egy másik közvélemény-kutatás szerint, amelyet szintén szerdán tett közzé a USA Today, az amerikaiak több mint háromnegyede nem ismeri államuk, illetve helyi hatóságaik tervezett biztonsági intézkedéseit