István, Vajk
19 °C
33 °C

Eljárás indulhat a török kormánypárt ellen

2008.03.31. 15:02
A fõügyész szerint iszlám államot próbál létrehozni Erdogan pártja, ezért keresetet nyújtott be, amire most az alkotmánybíróság is zöld utat adott.

A török alkotmánybíróság hétfõn úgy döntött, hogy zöld utat ad a kormányzó Igazság és Fejlõdés Pártja (AKP) ellen benyújtott keresetnek, árulta el az egyik alkotmánybíró az AFP francia hírügynökségnek.

Korábban a fõállamügyész kérte a kormánypárt betiltását, az ország világi rendjének fenyegetése miatt. A hétfõi, egyhangúlag meghozott döntés után elkezdõdhet a tárgyalás, a döntésig azonban akár hat hónap is eltelhet.

A fõállamügyész március 14-i kifogásában azt hangsúlyozta, hogy a kormánypárt a világi rendszer helyett iszlám államot próbál létrehozni. A jogász szerint 71 tisztviselõt, köztük Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt és Abdullah Gül elnököt öt évre el kellene tiltani a politikai életben való részvételtõl.

A vád szerint az, hogy eltörölték a muzulmán fejkendõ viselését tiltó határozatot az egyetemeken is, azt mutatja, hogy a párt vallásos rendet próbál bevezetni. A kormánypárt vezette önkormányzatok ráadásul betiltották az éttermekben az alkoholt.

Az Európai Unió korábban felszólította a bírákat, hogy a demokráciát és Törökország érdekeit tartsák szem elõtt, mert az ügy hátráltathatja Ankara csatlakozását az európai szövetséghez.