Konrád
8 °C
26 °C

Meciar nyerte a szlovák elnökválasztás első fordulóját

2004.04.04. 10:23
Vladimir Meciar, egykori kormányfő nyerte a szlovák elnökválasztás első fordulóját, második pedig volt szövetségese, Ivan Gasparovic, míg a kormánypártok jelöltje, Eduard Kukan csak a harmadik. A csalódott Dzurinda bejelentette, saját személyén is levonja a következtetéseket. A részvétel alacsony, 47 százalékos volt. Az utolsó fordulót egy hét múlva tartják.
A szombaton lezajlott szlovákiai elnökválasztás második fordulójában Vladimír Meciar és Ivan Gasparovic küzd meg a köztársasági elnök posztjáért - erősítették meg a vasárnap hivatalosan is közzétett eredmények.

Az Országos Választási Bizottság (ÚVK) adatai szerint Meciar 650 242 támogató szavazattal 32,73 százalékos eredményt ért el. A két hét múlva esedékes második fordulóban Meciar riválisa Ivan Gasparovic lesz, akinek 22,28 százalékos eredménye mögött 442 564 szavazat áll.

Meciar mögött 22,3 százalékkal egykori leghűbb embere, de a később tőle elszakadt Ivan Gasparovic volt házelnök végzett, így a két hét múlva esedékes második fordulóban kettejük közül kerül majd ki a jelenlegi államfő, Rudolf Schuster utódja, az 1993 óta önálló Szlovákia harmadik köztársasági elnöke.

Dzurinda: Jómagam is elgondolkozom

Csalódottságának adott hangot Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő amiatt, hogy pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) jelöltje, Eduard Kukan külügyminiszter már biztos nem lesz köztársasági elnök.

A 22,1 százalékot szerzett Kukan köddé vált esélyei miatt Dzurinda pártjának elnöksége hétfőn ülésezik, kedden pedig rendkívüli kongresszust tartanak. "Jómagam is elgondolkozom majd az egész pártot és természetesen a saját személyemet érintő kérdések fölött" - fogalmazott a csalódottságát és vegyes érzéseit nem titkoló Dzurinda.

A kormányfő elmondta, legalább azzal vigasztalódhat, hogy az alacsony részvétel miatt (34,5 százalék) eredménytelen volt az előrehozott választások érdekében az elnökválasztással egyidejűleg tartott népszavazás, amit a Szakszervezetek Országos Szövetsége (KOZ) és két ellenzéki párt, a kommunista (KSS) és a Robert Fico vezette SMER félmillió aláírás összegyűjtésével kezdeményezett.

Az SDKÚ vasárnap reggel hivatalos nyilatkozatban is reagált a fejleményekre, amelyben megköszönte a Kukant támogató szavazatokat, egyszersmind beismerte: elszomorítónak találja, hogy Eduard Kukan nem jutott be a választás második fordulójába.

Gasparovicnak is van esélye

Elemzők szerint Meciar eredménye nem meglepő, hiszen rendkívül fegyelmezett és hűséges választóbázisa van. Meglepő viszont, hogy Meciar egykori szövetségese, majd Mozgalom a Demokráciáért (HZD) néven saját - parlamenten kívüli - pártot alapító ellenfele a második helyen végzett, és elképzelhető, hogy a második fordulóban Meciart is lekörözi.

Ha így alakulna, az ellenzéki SMER (Irány) támogatását is élvező Ivan Gasparovicot az Európai Unió és a NATO várhatóan kevésbé hűvösen fogadná, mint Vladimír Meciart - vélekednek megfigyelők, akik szerint Meciar visszatérése sokkolhatja az európai intézményeket.

Alacsony volt a részvétel

Lubomír Lintner, a kormányzó pártok egyikének, az Új Polgári szövetségnek (ANO) az alelnöke úgy vélte, hogy az elnökválasztás meglepő fejleményeinek okait Dzurinda politikai magatartásában kell keresni.

A tizenegy induló jelölt közül - a nyár elejéig még hivatalában maradó - jelenlegi államfő, Rudolf Schuster a szavazatok mindössze 7,4, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatását is élvező kereszténydemokrata Frantisek Miklosko pedig 6,52 százalékát szerezte meg.

A választási részvétel mindössze 47 százalék volt, messze a várakozások alatt maradt.