Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Növelheti csapatai számát az USA Irakban

2004.04.06. 10:26
A Pentagon vezérkaránál azt tervezik, hogy erősítést küldenek Irakba, ahol már két napja tartanak a zavargások, fegyveres összetűzések. Bush ennek ellenére hétfőn kitartott a június 30-ai hatalomátadás dátuma mellett. Kerry főtámogatója, Kennedy szenátor lenixonozta Busht.
Az amerikai csapatok erősítésének lehetőségét vizsgálja az Egyesült Államok, ha az iraki helyzet ellenőrizhetetlenné válik - mondta a hadsereg Központi Parancsnokságának (CC) egyik illetékese, aki szerint nem valószínű hogy ez bekövetkezik - számol be a BBC.

Mélyponton az elnök Irak-politikájának népszerűsége

Irakban azóta tartanak a koalíciós erők elleni tiltakozások, hogy a múlt héten az ideigelenes közigazgatás betiltott egy a szövetséges megszállás ellen fegyveres harcra uszító arab nyelvű lapot.

Hétfőn minden eddiginél véresebb összetűzésekbe keveredtek az amerikai csapatok a radikális síita vezér, Moktada Szádr híveivel, akik hét amerikai és egy salvadori katonával végeztek. Az összetűzésben 52 iraki életét vesztette. Kedden már helikoptereket is bevetettek Bagdadban. A síita vezető ellen a szövetségesek letartóztatási parancsot adtak ki hétfőn.

Tudja maga, kivel beszél?
Hétfői sajtótájékoztatóján az elnök rendreutasította al egnagyobb amerikai hírügynökség, az Associated Press egyik újságíróját, amiért nem használta a 'elnök úr' megszólítást, kérdése feltételekor. Az ügyről a Drudge Report számolt be. Az AP újságírója kérdését a 'Sir' és nem a 'Mr. President' megszólítással kezdte, ezért Bush megkérdezte: Tudja maga, kivel beszél?
Bár George Bush amerikai elnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik az amerikai közvélemény részéről a változatlan iraki helyzet miatt - Bush Irak-politikájának megítélés 40 százalékos mélyponton van a januári 59-hez képest -, az elnök hétfői sajtótájékoztatóján mégis az eredetileg tervezett dátumot, tehát június 30-át jelölte meg a hatalomátadás dátumaként - adta hírül a Reuters.

Csak vizsgálják a lehetőséget

Az újságíróknak névtelenül nyilatkozó CC illetékese elmondta: "a hétvége eseményei megmutatták, több erőszakra és tiltakozó demonstrációra számíthatunk. Ezért felkértük szakértőinket, vizsgálják meg annak lehetőségét, miként tudnának erőink a lehető leggyorsabban válaszolni."

Az illetékes ugyanakkor hangsúlyozta, csak tervekről, nem konkrétumokról van szó, és az Egyesült Államok "megfelelő erővel van jelen Irakban." Jelenleg 134 000 amerikai katona állomásozik az országban, az egyéb külföldi csapatok száma (főleg brit és lengyel) 21 000 fő.

Kennedy: Bush annyira hiteltelen már, mint Nixon

Bushnak eközben az elnökválasztási kampányban is helyt kell állnia, az iraki helyzet romlása pedig egyértelműen a demokratáknak kedvez, akik minden alkalmat ki is használnak, hogy szóvá tegyék az egyelőre döntetlenre álló iraki rendezést.

Bush Vietnámjaként jellemezte például az iraki konfliktust hétfőn Edward M. Kennedy szenátor, a tekintélyes Kennedy család tagja, aki ráadásul elsőként vont párhuzamot a Watergate botrányban belebukó Nixon és Bush elnökök között - számol be az AP.

Kennedy szerint azáltal, hogy az elnök félrevezette a közvéleményt Irakkal kapcsolatban, Nixon óta a leghiteltelenebb elnöke az Egyesült Államoknak. Az elnök "probléma, nem pedig megoldás. Irak George Bush Vietnámja, ennek az országnak új elnökre van szüksége."