Emőke
-4 °C
9 °C

Schwarzenegger lehet Rice kihívója

2003.04.11. 12:12
A filmsztárról és a főtanácsadóról is keringenek olyan hírek, miszerint megpróbálják kiütni a nyeregből a jelenlegi demokrata kormányzót Kaliforniában. Schwarzenegger a Fehér Házban járt a minap, Rice-on pedig Bush sem lepődne meg. Hivatalosan senki nem jelentett be semmit.
Arnold Schwarzenegger lehet Condoleezza Rice, Bush nemzetbiztonsági főtanácsadójának kihívója a 2006-os kaliforniai kormányzóválasztáson - értesült az AP. Arnold Schwarzenegger Bush egyik főtanácsadójával, Karl Rove-val munkamegbeszélést tartott csütörtökön, ahol a közel-keleten harcoló katonai alakulatok támogatásáról esett szó, de szóba került egy kaliforniai iskolai program végrehajtása is. A belpolitikáról hivatalosan nem beszélgettek, de Rove egyike azoknak, akiknek a legtöbb szavuk van a republikánus jelöltek kiválasztásánál.

Condoleezza Rice, noha kerüli a témát, soha nem zárta ki teljesen, hogy kormányzóként kívánna dolgozni, és - egy veterán republikánus tisztviselő szerint - a Fehér Házban sem lennének meglepve, ha jelölné magát. A főtanácsadó szóvivője viszont határozottan cáfolta az információt, mivel Rice most "túlságosan elfoglalt, hogy ilyesmin gondolkodjék". Rice kinevezése előtt hat évig irányította a Kalifornia állambeli Stanford Egyetemet.

Schwarzenegger 2001-ben is indult volna Gray Davis demokrata kormányzó ellen, majd egy váratlan pillanatban visszalépett. Egyes források szerint a Terminátor 3. szerződésének egy titkos záradéka arra kötelezte, hogy ha kiszáll a produkcióból, több millió dolláros kártérítést kell fizetnie. Rossz nyelvek viszont azt állították, a filmsztár egyszerűen megijedt a politikai kampány műfajától. "Ha tényleg indulni szeretne, akkor jól át kell gondolnia a dolgot, nehogy megint elmenjen a lehetőség mellett" - kommentálta Schwarzenegger terveit egy republikánus szakértő.