Géza
-12 °C
-4 °C

Blix csalással vádolja a szövetségeseket

2003.04.22. 15:32
Tisztességtelen és megalázó viselkedéssel vádolta meg Hans Blix főfegyverzetellenőr az Egyesült Államokat. A háború siettetése volt a célja az ameriakaiaknak, állítja Blix a BBC-nek adott interjúban. A keddi ENSZ BT ülésén a fegyverzetellenőrök visszatéréséről kezdtek vitát, bár az Egyesült Államok nem lelkesedik az ötletért.
Meghamisított dokumentumokkal és az ellenőrzés lejáratásával siettette a háború kitörését az amerikai-brit szövetség, nyilatkozta a BBC-nek kedden Hans Blix az ENSZ fegyverzetellenőreinek (UNMOVIC) vezetője. Az interjú nem sokkal azután került nyilvánosságra, hogy Blix az ENSZ Biztonsági Tanácsával (BT) kezdett tárgyalásokat az ellenőrök visszatéréséről Irakba.

Ilyen sztorik

A svéd diplomata aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a koalíció megpróbálta lejáratni a fegyverzetellenőröket, amikor megvádolta szervezetet azzal, hogy visszatartják az iraki felderítő robotrepülőgépekről szerzett információikat. "Az Egyesült Államok a BT-államok szavazataira hajtott, ezért úgy gondolta - nyilatkozta Blix -, hogy hasznos lehet ilyen sztorikkal előhozakodni."

Blix furcsállja azt is, hogy az amerikai és brit titkosszolgálatoknak nem tűnt föl, amit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség azonnal észrevett, hogy az Irak és Niger közötti 500 tonna urán szállításáról szóló szerződés hamisítvány. A tavaly ősszel a figyelem középpontjába került irat tartalmát a nigeri miniszterelnök Hama Hamdou is elutasította. Állítása szerint az irakiak próbálkoztak a nyolcvanas években uránium vásárlásával, de a nemzetközi előírásoknak megfelelve Niger visszautasította az ajánlatot.

Amerika egyedül is boldogulna

Az Egyesült Államok nem igazán tetszik az ötlet, hogy a fegyverzetellenőrök visszatérjenek Irakba, írja a BBC. Washington úgy gondolja, nincs szükségük az ellenőrökre az Irak területén fellelt és fellelhető vegyi, biológiai és nukleáris fegyverek megsemmisítéséhez. Blix a múlt héten kijelentette, hogy csapatával kulcsszerepet játszhatnának a fegyverek felderítésében.

Az ENSZ szerint független megerősítés kell

A BT számos tagja ugyanakkor ragaszkodik egy független és hiteles szervezet jelenlétéhez a megtalált iraki tömegpusztító fegyverek megsemmisítésénél. Az ENSZ által betiltott iraki fegyverarzenál megléte elsőszámú indoklása volt a háború megindításának.

Az UNMOVIC-ot a háború kirobbanása előtt néhány nappal vonták ki Irakból. Azóta a Huszein-rezsim egyelőre feltételezett tiltott fegyvereit a szövetséges csapatok keresik Irakban.