Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Háromezer áldozata lehet a koreai vonatbalesetnek

2004.04.22. 17:28
Legalább háromezer ember meghalt vagy megsérült, amikor egymásnak ütközött, majd felrobbant két tehervonat Észak-Koreában. Valószínűleg véletlen baleset történt.
Legalább háromezer ember meghalt vagy megsérült, amikor egymásnak ütközött és felrobbant két tehervonat csütörtökön Észak-Korea Kínával határos részén, romba döntve egy állomásépületet - írja a Reuters a YTN dél-koreai televízióra hivatkozva.

Mint arról a Yonhap dél-koreai hírügynökség kínai forrásokra hivatkozva beszámolt, az egyik szerelvény gázolajat, a másik pedig folyékony petróleumot szállított.

A baleset Szinidzsu koreai határvárostól mintegy ötven kilométerre, Ryongchon állomásnál történt - azon a szakaszon, ahol a jelentések szerint kilenc órával korábban haladt át a kínai látogatásáról hazatérő Kim Dzsong Il észak-koreai vezető vonata.

Egy, a Yonhap által megkérdezett kínai szemtanú beszámolt róla délután egy óra körül hatalmas robbanást hallottak, az állomás épülete pedig, mintha lebombázták volna, eltűnt a föld színéről.

Véletlen baleset lehetett

Egyelőre semmi sem utal másra, mint hogy véletlen baleset történt, ám a robbanás csak néhány órával az után következett be, hogy az észak-koreai delegáció hazatért Kínából, ahol egyebek mellett a kommunista ország atomfegyver-programjáról is folytak tárgyalások.

Az észak-koreai hatóságok valószínűleg megszakították a nemzetközi telefonos összeköttetést az érintett területtel, hogy ne szivárogjon ki semmi nem hivatalos információ - számolt be a Yonhap. Valószínűsíthető az is, hogy szükségállapotot hirdettek meg a tartományban.

Phenjanban nem tudni semmit

"Egyelőre semmiféle hivatalos tájékoztatót nem kaptunk a balesetről. Mindenesetre megpróbáljuk megerősíteni a hírügynökségi jelentéseket" - nyilatkozta Szöulban a dél-koreai egységesítési miniszter, aki a két ország kapcsolatáért felelős tárcát vezeti.

A hírek ellenére az észak-koreai média ezidáig hallgatott a balesetről, holott mióta Kim Dzsong Il biztonságban hazaért, újra vannak híradások. Phenjani lakosok arról számoltak be, a fővárosban semmi szokatlan nem érzékelnek, a tévében katonai dalok és zenéket sugároznak, mint minden este.