Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Kizárták az MPSZ-t a romániai választásokról

2004.04.23. 22:28
Nem engedélyezte a Magyar Polgári Szövetségnek (MPSZ) a romániai helyhatósági választásokon való indulását a romániai választási bizottság, mivel szerintük nem hiteles az MPSZ ötvennégyezer összegyűjtött aláírása. Szász Jenő elnök szerint a döntést az RMDSZ kezdeméyezte, ezt Markó Béla, a párt elnöke cáfolta.
Nem indulhat a Magyar Polgári Szövetség a júniusban esedékes romániai helyhatósági választásokon - döntött a román Központi Választási Iroda (KVI) pénteken. Az MPSZ csütörtökön jelentette be, hogy meg tud felelni a kritériumoknak, mivel ötvennégyezer aláírást gyűjtöttek össze.

Az MTI értesülései szerint a román központi választási iroda állítólag formai okokra hivatkozva nem tekinti érvényesnek az MPSZ aláírási íveit.

Az MPSZ most azt állítja, a Markó Béla vezette Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) járt el a választási bizottságnál, hogy a székelyudvarhelyi polgármester, Szász Jenő által irányított MPSZ ne kapja meg az engedélyeket.

Szász szerint a bizottság egyik RMDSZ-es tagja kétségbe vonta az aláírások hitelességét. Markó Béla visszautasította a vádakat, mondván pártja nem avatkozott bele a döntésbe, ő maga szándékosan nem is akart tudni a fejleményekről - írja a Transindex.

Markó korábban vádolta az MPSZ-t

Az RMDSZ vezetője csütörtökön, miután a Polgári Szövetség átnyújtotta a KVI-nek az ötvennégyezer aláírást, kijelentette, az MPSZ félrevezette az embereket, mert aláírásgyűjtőik azt állították, hogy az MPSZ civil szervezet, és nem fog részt venni a parlamenti választásokon, sőt, sok helyen ehhez még azt is hozzátették, hogy ezáltal az RMDSZ-t kívánják támogatni - írja a Magyar Nemzet Online.

A székelyudvarhelyi polgármester által vezette politikai tömörülés rekordidő alatt ötvennégyezer tagot gyűjtött össze Erdély tizenöt megyéjében és Bukarestben csütörtökön, eleget téve a választásokon indulni kívánó kisebbségi szervezetekkel szemben támasztott kritériumnak. Az RMDSZ által is megszavazott jogszabály minimum huszonötezer tagot ír elő legkevesebb tizenöt megyében és Bukarestben, megyénként legalább háromszáz taggal - írta a Magyar Nemzet.

Az MPSZ fellebbez a döntés ellen.