Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Lelőtték egyik túszukat a kubai katonaszökevények

2007.05.03. 07:50
Megölték egyik túszukat azok a kubai katona szökevények, akik egy buszt kerítettek hatalmukba helyi idő szerint csütörtön reggel, majd egy repülőgépet foglaltak el a havannai reptéren.

Lövöldözés volt helyi idő szerint reggel a havannai repülőtéren, ahol sorkatonák fel akartak jutni egy repülőgépre, jelentették hírügynökségek . Két kubai katonaszökevény, aki megpróbált eltéríteni csütörtökön egy Boeing 737-es repülőgépet a havannai repülőtéren, megölte egyik túszát, egy katonatisztet - közölte a kubai kormány.

Megöltek egy túszt

"Május 3-án hajnalban két személyt fogtak el, aki megpróbált eltéríteni egy utasszállító repülőgépet, hogy az Egyesült Államokba utazzon" - áll a kubai belügyminisztérium által kiadott közleményben.


A dokumentum szerint a katonák hatalmukba kerítettek egy városi autóbuszt és több utast túszul ejtettek, majd a havannai repülőtér 2. termináljához hajtottak, ahonnan az Egyesült Államokba tartó járatok indulnak. A repülőgép fedélzetén megölték az egyik túszt, a hadsereg alezredesét, aki fegyvertelen volt, de "hősiesen megpróbálta megakadályozni a terrorcselekményt". Szemtanúk elmondása szerint a repülőtéren lövések zaja hallatszott, miután az AK-47 rohamkarabélyokkal és 700 tölténnyel felfegyverzett katonaszökevények az autóbusszal megérkeztek a repülőtérre, ahol a Santiago de Cubából érkezett Boeinget akarták a hatalmukba keríteni. Egy nevének elhallgatását kérő repülőtéri illetékes szerint az utasok már elhagyták a gépet, a legénység pedig az első fedélzeti nyíláson menekült el a gépről, amikor a gépeltérítők hatalmukba kerítették a Boeingot.

Egy diplomáciai forrás szerint a rendőrök megostromolták a gépet. A hivatalos közlemény szerint a "két elfogott bűnöző" fiatal sorkatona, akik április 29-én szöktek meg fegyveresen managuai támaszpontjukról, miután megöltek egy őrt, egy másik katonát pedig megsebesítettek. Egy harmadik katonaszökevény társuk, akit még korábban elfogtak, közölte a hatóságokkal, hogy illegálisan távozni akartak az országból.

"A felelősség ezekért az újabb bűntettekért, amelyek azoknak a terrorcselekményeknek a hosszú listájához csatlakoznak, amelyeknek Kuba közel fél évszázada az áldozata volt, az Egyesült Államok legfelsőbb hatóságaira hárul" - áll a hivatalos közleményben, amely bírálja az amerikai földet elérő kubai menekülteknek fogadását támogató, 1996-ban elfogadott amerikai törvényt.

Legutóbb 2003-ban egy kubai férfi kézigránátokkal felfegyverezve térített el egy Antonov 24-es gépet a fedélzetén 31 emberrel. Floridába érkezésekor az amerikai hatóságok előállították.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?