Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Lelőtték egyik túszukat a kubai katonaszökevények

2007.05.03. 07:50
Megölték egyik túszukat azok a kubai katona szökevények, akik egy buszt kerítettek hatalmukba helyi idő szerint csütörtön reggel, majd egy repülőgépet foglaltak el a havannai reptéren.

Lövöldözés volt helyi idő szerint reggel a havannai repülőtéren, ahol sorkatonák fel akartak jutni egy repülőgépre, jelentették hírügynökségek . Két kubai katonaszökevény, aki megpróbált eltéríteni csütörtökön egy Boeing 737-es repülőgépet a havannai repülőtéren, megölte egyik túszát, egy katonatisztet - közölte a kubai kormány.

Megöltek egy túszt

"Május 3-án hajnalban két személyt fogtak el, aki megpróbált eltéríteni egy utasszállító repülőgépet, hogy az Egyesült Államokba utazzon" - áll a kubai belügyminisztérium által kiadott közleményben.


A dokumentum szerint a katonák hatalmukba kerítettek egy városi autóbuszt és több utast túszul ejtettek, majd a havannai repülőtér 2. termináljához hajtottak, ahonnan az Egyesült Államokba tartó járatok indulnak. A repülőgép fedélzetén megölték az egyik túszt, a hadsereg alezredesét, aki fegyvertelen volt, de "hősiesen megpróbálta megakadályozni a terrorcselekményt". Szemtanúk elmondása szerint a repülőtéren lövések zaja hallatszott, miután az AK-47 rohamkarabélyokkal és 700 tölténnyel felfegyverzett katonaszökevények az autóbusszal megérkeztek a repülőtérre, ahol a Santiago de Cubából érkezett Boeinget akarták a hatalmukba keríteni. Egy nevének elhallgatását kérő repülőtéri illetékes szerint az utasok már elhagyták a gépet, a legénység pedig az első fedélzeti nyíláson menekült el a gépről, amikor a gépeltérítők hatalmukba kerítették a Boeingot.

Egy diplomáciai forrás szerint a rendőrök megostromolták a gépet. A hivatalos közlemény szerint a "két elfogott bűnöző" fiatal sorkatona, akik április 29-én szöktek meg fegyveresen managuai támaszpontjukról, miután megöltek egy őrt, egy másik katonát pedig megsebesítettek. Egy harmadik katonaszökevény társuk, akit még korábban elfogtak, közölte a hatóságokkal, hogy illegálisan távozni akartak az országból.

"A felelősség ezekért az újabb bűntettekért, amelyek azoknak a terrorcselekményeknek a hosszú listájához csatlakoznak, amelyeknek Kuba közel fél évszázada az áldozata volt, az Egyesült Államok legfelsőbb hatóságaira hárul" - áll a hivatalos közleményben, amely bírálja az amerikai földet elérő kubai menekülteknek fogadását támogató, 1996-ban elfogadott amerikai törvényt.

Legutóbb 2003-ban egy kubai férfi kézigránátokkal felfegyverezve térített el egy Antonov 24-es gépet a fedélzetén 31 emberrel. Floridába érkezésekor az amerikai hatóságok előállították.