Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Árulást sejtenek Kadirov halála mögött

Maszhadov hétfőn elítélte a merényletet

2004.05.10. 15:37
Több orosz politikus is árulót sejt Ahmad Kadirov vasárnap merényletben meggyilkolt csecsen elnök biztonsági személyzetének soraiban. A csecsen szeparatisták vezére is elítélte a merényletet és visszautasította az orosz hadsereg vádjait, miszerint ő állna az egyes értesülések szerint akár harminc emberéletet is követelő bombatámadás hátterében. Kadirov fiát az ügyvezető elnök helyettésévé nevezték ki hétfőn.

Eltemették hétfőn a stadionmerényletben megölt Kreml-barát csecsen elnököt szülőfalujában, ahol gyászolók ezrei búcsúztatták szigorú biztonsági intézkedések közepette. A szertartáson számos környékbeli tartomány vezetője megjelent, az orosz kormányt Vjacseszlav Tyihonov belügyminiszter-helyettes képviselte. A gyászszertartások három napig tartanak, az iszlám előírásai szerint.

Tekintse meg képeinket!

A támadás áldozatainak számáról egy nappal az események után sincs még pontos adat, a becslések szerint legalább hat, de akár harminc halottja is lehet a robbantásnak. A támadásban a csecsen elnök mellett több magasrangú vezető és a Reuters tudósítója is életét vesztette. További ötven sérült szorult kórházi ellátásra. A hivatalos mérlegben azonban továbbra is csak öt halott szerepel.

Tudniuk kellett róla

A merénylet óta többen felvetették, hogy Ahmad Kadirov csecsen elnök elleni merénylet végrehajtásában a biztonsági személyzet néhány áruló tagja is részt vett.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat egykori főnöke, Nyikolaj Kovalev a moszkvai Ekho rádiónak úgy nyilatkozott, a biztonsági szolgálatok mindig alaposan felkészülnek a Győzelem napjához hasonló állami ünnepségekre, a biztonsági szolgálat éjjel-nappal őrzi a helyszínt. Azaz - mutatott rá a Duma veterán ügyekért felelős elnöke, Kovalev - ha nem hanyagság történt, akkor biztos, hogy valakik összejátszottak a terroristákkal - számol be a Gateway2Russia hírszájt.

000 PAR2004050981647

Ugyanezen a véleményen van az orosz főügyész-helyettes, Szergej Fridinszkij, aki szerint ahhoz, hogy működésbe hozzák a robbanószerkezetet, hozzá kellett férniük a stadion áramforrásához, amire illetékteleneknek nem volt módjuk.

Kadirov fia lett a miniszterelnök helyettese

Az elnöki funkciót ideiglenesen ellátó Szergej Abramov Kreml-barát csecsenföldi miniszterelnök hétfőn első helyettesévé, a köztársaság második embereévé nevezte ki Ramzan Kadirovot, a merényletben megölt Ahmad Kadirov elnök fiát és biztonsági szolgálatának vezetőjét.

"Ramzan Kadirov kinevezése a politika folytonosságát tükrözi, s egyben lehetővé teszi a csecsen kormány biztonsági összetevőjének erősítését" - mondta a csecsen elnöki apparátus vezetője, Ziad Szabszabi az ITAR-TASZSZ szerint

Maszhadov elítélte a merényletet

Ahmad Kadirov

Hétfőn Aszlan Mahszhadov a csecsen szeparatisták vezére is elítélte a merényletet, és visszautasította az orosz-kaukázusi hadsereg parancsnokának vádját, hogy részt vett a merénylet előkészítésében Samil Bászájevvel együtt.

"Elítéljük a terrorizmus minden formáját, beleértve a bírói ítélet nélkül végrehajtott kivégzést, az emberrablást, a politikai túszejtést és gyilkosságot" - idézte Maszhadovot a csecsen szakadárok internetes oldala, a Chechenpress.com.

Összeomolhat Putyin csecsenföldi politikája

A csecsen elnök meggyilkolása különösen nehéz helyzetbe hozta Vlagyimir Putyin orosz elnök csecsenföldi rendezést célzó terveit, értenek egyet elemzők.

A The Wall Street Journal által idézett elemzők szerint Kadirov meggyilkolása Putyin csecsenföldi stratégiájának összeomlását jelenti: ez utóbbit az jellemezte, hogy miközben a csecsen lázadókkal elutasított minden tárgyalást, a köztársaságban a hatalmat helyi, bár persze Moszkva-barát politikusoknak adta át.

Putyinnak most gyorsan találnia kellene egy olyan új vezetőt, akinek tekintélye megközelíti Kadirovét, s ez nem lesz könnyű feladat - nem véletlen, hogy egyes orosz politikusok immár a csecsen kormányzat közvetlen elnöki irányítás alá helyezését sürgetik.

A lap elemzője úgy látja, Putyin legnagyobb gondja eddig is a csecsen kérdés volt, és most még inkább az lett. A csecsenföldi békétlenség aláássa Putyin erőfeszítéseit a törvényesség és a rend oroszországi helyreállítására, ráadásul bizonytalanná teszi az egész Kaukázus helyzetét, miközben a térség az olajvezetékei miatt egyre nagyobb stratégiai jelentőségű mind Oroszország, mind a Nyugat számára.