Emőke
-4 °C
9 °C

Cicababa-vita a kanadai parlamentben

2004.05.10. 13:17
Heves szópárbaj és személyeskedő vita alakult ki a kanadai képviselőházban, amikor az egyik képviselő a kormány szemére vetette, hogy egyik volt minisztere közpénzeket herdált el, és érdemi munka helyett Gina Lollobrigidával hetyegett olaszországi útján. A lárma mégsem a képviselő állításainak tartalma, hanem rossz kiejtése miatt bontakozott ki.
A tekintélyes kanadai parlament legutóbbi ülésén lármás szócsata alakult ki arról, hogyan kell kiejteni az egykori olasz szexszimbólum-színésznő Gina Lollobrigida nevét - számol be a BBC.

Az indulatok akkor szabadultak el, amikor az egyik képviselő - meglehetősen rossz kiejtéssel - azzal vádolta meg a kanadai kormány volt miniszterét, hogy "gyakran összejárt Gina Lolobrídzsídával".

Jason Kenney azt vetette olasz származású Alfonso Gagliano volt munkaügyi miniszter szemére, hogy 2001-es olaszországi hivatali útjai során közpénzeket herdált el, és érdemi tárgyalások helyett az olasz színésznővel töltötte idejét - írja a Globe and Mail kanadai napilap.

Korosodó cicababa rajongói

Kenneyt ezután nem is állításának tartalma, hanem rossz kiejtése miatt hurrogta le Gagliano utóda, a liberális Joe Volpe, aki üvöltve igazította helyre a politikust: "Az Gina Lollobrigida, maga idióta!" Kenney ezután válaszában elnézést kért Volpetól, amiért megsértette a "korosodó cicababa rajongóit"

Volpe az ülés után riportereknek elmondta, maga is sajnálja, amiért leidiótázta Kenneyt. "Inkább félkegyelműnek kellett volna neveznem" - nyilatkozta Volpe.

A kanadai kormányzó párt miniszterének kirohanását végül azzal vette védelmébe, hogy Kenney rossz kiejtésével megsértette az ország egyébként nagy számú olasz közösségét.