Bernadett
0 °C
4 °C

Gyakorlógránátot találtak Bush grúziai beszédén

2005.05.11. 11:29
Egy gyakorlógránátot vizsgálnak az amerikai és a grúz biztonsági szolgálatok, ami állítólag a kedden Tbilisziben beszédet mondó amerikai elnök mellett landolt harminc méterre. A grúz szolgálatok szerint a gránát nem repült, hanem csak ott volt.

Gyakorlógránátot dobtak George Bush felé, miközben az amerikai elnök beszédet intézett Grúzia polgáraihoz az ország fővárosában, Tbilisziben kedden.

Az elnök biztonságára vigyázó amerikai titkosszolgálatot a grúz hatóságok értesítették, hogy egy gyakorlógránátot találtak mintegy harminc méterre attól a helytől, ahol Bush beszédet mondott.

A tárgyat az elnök felé dobták, de valakit eltalált, a földre esett, robbanás pedig nem történt. A tárgyat egy grúz biztonsági személy vette föl a földről, számolt be az amerikai titkosszolgálat szóvivője.

A grúzok tagadnak, de együttműködnek

Az incidenst először cáfolta az AP-nek egy grúz nemzetbiztonsági tisztviselő. "Ez egyszerűen hazugság. Ilyen nem történt" - jelentette ki az amerikai hírügynökségnek Guram Donadze hozzátéve az ügyben a szerdai nap folyamán még jelentést adnak.

A szerdai nap folyamán a grúz szolgálatok változtattak véleményükön, és elismerték, hogy a gránát valóban ott volt, de állításuk szerint nem repült, hanem ott volt, amikor megtalálták.

A titkosszolgálatok jelenleg az FBI-jal, az amerikai külügyminisztériummal és a grúz illetékesekkel együtt vizsgálódnak az ügyben.

A hír azután röppent fel, hogy az amerikai elnök visszaindult Washingtonba balti, oroszországi és grúziai látogatásáról. Ez volt az első alkalom, hogy amerikai elnök Grúziába látogatott.

Az elnök grúziai látogatásán nem ez volt az első incidens: délelőtt a George Bushra váró tömeg áttörte a rendőrkordont. Több ezren özönlöttek a grúz főváros főterére, a Szabadság terére, ahol az amerikai elnök közép-európai idő szerint délben mondott beszédet. Az érdeklődők a túl aprólékos biztonsági ellenőrzésekbe belefáradva szakították át a rendőrök gyűrűjét.