Auguszta
-3 °C
2 °C

A hadsereg véresen leverte az üzbég zavargásokat

2005.05.13. 20:41
Kapcsolódó cikkek (1)
Egyes beszámolók szerint ötven halotja és száz sebesültje lehet az üzbegisztáni Adizsánban pénteken kitört lázongásnak, amit a hadsereg levert. Délelőtt mintegy 60-100 fegyveres kiszabadított a helyi börtönből egyes becslések szerint két-, más becslések szerint négyezer foglyot, köztük 23 helyi vállalkozót, akik ellen muzulmán szélsőséges szervezethez tartozás vádjával folyt büntetőeljárás.

Az üzbég hadsereg véresen leverte pénteken este az ország keleti részén fekvő Andizsán városban kitört zavargásokat, közölték helyszínen tartózkodó újságírók.

Egyes tudósítók becslései szerint a halálos áldozatok száma elérheti az ötvenet, a sebesülteké több százra tehető.A Fergana.ru internetes hírügynökség portálján közöltbeszámolók szerint a katonák páncélozott járművekből lőttek a város főterén egybegyűlt tüntető tömegre.

Viszonylag nyugodt a város

Más beszámolók hagsúlyozták, hogy a katonai bevetés nem elsősorban a téren tüntető tömeg ellen irányult, hanem a területi kormányzat székházát megszállva tartó fegyveres felkelők ellen, de e jelentések szerint is sokan áldozatul estek a harcnak a tömegből. Az egy órán át tartó ostrom közben több ismeretlen eredetű robbanás hallatszott az épületből - jelentette a Fergana.ru.

Az életben maradt tüntetők elmenekültek a térről, a központ elnéptelenedett. Néhány szórványos lövés dörejét leszámítva az esti órákra elcsendesült a belváros, néhány autó azonban még ég a város központjában.

Hivatalosan minderről semmit sem közöltek eddig. Bejelentették viszont, hogy megérkezett a zavargásoktól sújtott városba Iszlam Karimov elnök.

Erősítés érkezik

Üzbég katonai járművek oszlopai tartanak Andizsán felé Fergána és Namangan irányából - közölték szemtanúk az andizsáni területről. Közben az üzbég hadsereg és rendőrség közös osztagai átfésülik a kirgiz határ mentén húzódó településeket, keresve az andizsáni börtönből kiszabadított foglyokat.

Pénteken virradóra fegyveres lázadás tört ki Andizsánban. Mintegy 60-100 fegyveres kiszabadított a helyi börtönből egyes becslések szerint két-, más becslések szerint négyezer foglyot, köztük 23 helyi vállalkozót, akik ellen muzulmán szélsőséges szervezethez tartozás vádjával büntetőeljárás folyt. Egyikük elmondta újságíróknak, hogy az Akrima nevű, betiltott muzulmán szervezet szabadította ki őket.

A fegyveresek később hatalmukba kerítették a helyi kormányzati épületet. Reggeltől jelentős tömeg tüntetett az épület előtt Iszlam Karimov üzbég elnök rendszere ellen.

Washington terroristáknak nevezte a fegyvereseket

Az orosz külügyminisztérium szóvivője határozottan elítélte a pénteki andizsáni tüntetést, amelyet üzbég szélsőségesek túlkapásának minősített.

A Fehér Ház önmérsékletre intette pénteken mind az üzbég kormányt, mind pedig az andizsáni tüntetőket. Az amerikai vezetés aggodalmát fejezte ki az erőszak üzbegisztáni kitörése miatt, és terrorszervezetnek nevezte a foglyokat kiszabadító muzulmán csoportot.

200-300 halott

Mintegy kétszáz-háromszáz holttestet raktak föl teherautókra Andizsánban azután, hogy a rendőrség rátámadt tüntetőkre - közölték szombaton üzbég jogvédők.

Amint arról két emberi jogi szervezet képviselője egymástól függetlenül beszámolt, a hatóságok több száz holttestet szedtek össze, és tettek föl teherautókra annak a térnek a közelében, ahol a rendőrség pénteken belelőtt a több ezres tüntető tömegbe. A jogvédők egyike 200, kollégája 300 halottról beszélt.

Az áldozatok számáról egyébként is egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot. Az üzbég kormány azóta nem közölt újabb veszteséglistát, hogy - még a rendőrsortűz előtt - bejelentette, kilenc halottja és 34 sebesültje van a zavargásoknak.

Az amerikai AP hírügynökség andizsáni tudósítója 23 halottat számlált össze a városban.

Elmentek az újságírók

A külföldi újságírók elhagyták az üzbegisztáni Andizsán városát szombaton. miután a helyi biztonsági szervek rövid időre őrizetbe vették őket és felhívták a figyelmüket, hogy veszélyben vannak.

Az egyik újságíró elmondta, hogy miután őrizetbe vették, az üzbég titkosszolgálat egyik tisztviselője közölte vele: fél órája van a város elhagyására, a titkosszolgálat nem felelhet biztonságáért, az újságírókat a felkelők túszul ejthetik.

Pénteken az üzbég hadsereg véresen leverte az ország keleti részén fekvő Andizsán városban kitört zavargásokat. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány embert halt meg. Egy ellenzéki internetes oldal munkatársa szombaton elmondta, hogy ő 30 holttestet számolt össze.

Andizsánban hét újságíró tudósított az erőszakos cselekményekről. Többségük a külföldi sajtónak dolgozott, egyikük pedig egy internetes oldalnak.

A harcok a kora reggeli órákban a város különböző pontjain ismét kitörtek . Az üzbég hadsereg katonái automatafegyverekből tüzeltek a felkelőkre és páncélozott szállító harcjárművekből rakétagránátokat is kilőttek.

Egy katona állítása szerint "szétszórták" az ellenzékieket, és megkezdték utánuk a hajtóvadászatot.

Nem adtak parancsot

A karhatalmi erők tíz tagja és ennél sokkal több tüntető vesztette életét az andizsáni zavargásokban, százan megsebesültek - közölte Iszlam Karimov üzbég elnök szombaton Üzbegisztán fővárosában.

Az államfő sajtótájékoztatón elhangzott szavai szerint "senki sem adott parancsot" a katonaságnak arra, hogy lőjenek a tömegre, amelynek tagjait bűnözőknek nevezte.

A láthatóan felindult Karimov szerint a Hizb ut-Tahrír al-Iszlámi (Iszlám Felszabadítás Pártja) betiltott terrorszervezet áll a kelet-üzbegisztáni városban kirobbant erőszak mögött. "Államcsínyt akarnak végrehajtani, s azután iszlám államot alakítani" - mondta az üzbég elnök.