Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kegyetlenkedő német KFOR-katonák fotói Koszovóban

2004.05.26. 17:26
A koszovói békefenntartók köreiben német KFOR-katonák kegyetlenkedéseit ábárzoló fotók keringenek - állítja a Bild német napilap. A német hadügyi tárca belső vizsálatot rendelt el, de egyelőre továbbra sem feltételezik, hogy az iraki Abu Gréb börtönben szolgáló amerikaiakhoz hasonlóan német katonák ilyenre lennének képesek.
A Bild című nagypéldányszámú német lap szerint a koszovói békefenntartó erő (KFOR) köreiben német katonák állítólagos kegyetlenkedéseit ábrázoló fényképek járnak kézről kézre.

Peter Struck védelmi miniszter belső vizsgálatot rendelt el, Norbert Bicher, a minisztérium szóvivője pedig szerdán annyit mondott, hogy "utánajárunk. E pillanatban azonban nem tételezzük fel, hogy ilyen jelenetek lejátszódtak."

Miután napvilágra került, hogy amerikai katonák iraki foglyokat kínoztak Bagdadban, Berlinben többször is leszögezték: elképzelhetetlen, hogy ilyesmit német katonák is cselekedjenek.

Felügyeltek börtönt németek

Koszovói megbízatásuk kezdetén német katonák is felügyeltek rövid ideig egy börtönre. A most felbukkant jelzéssel kapcsolatban Berlinben idézik Rudolf Scharping akkori védelmi miniszter egyik utasítását, amelyben egyebek között az szerepel, hogy bűncselekmények elkövetésével gyanúsított személyek kínzása és bántalmazása tilos.