Bernadett
0 °C
4 °C

Kofi Annan: Gyorsul az AIDS terjedése

2005.06.03. 00:44
Az ENSZ főtitkára szerint az AIDS terjedése megállítható volt Kambodzsában, Thaiföldön és Zambiában, de több pénz kell ahhoz, hogy tartani tudja a világ a 2015-ös, kitűzött határidőt.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint az összes földrészen gyorsul az AIDS terjedése az erőfeszítések ellenére, ezért a világ valódi összefogására, szeptemberig konkrét intézkedések bevezetésére és több pénzre van szükség ahhoz, hogy a világszervezet által kitűzött 2015-ös határidőig leküzdjék a halálos járványt.

#alt#
Kofi Annan egy thai AIDS-beteg ágyánál 2004 júliusában (EPA)

"Tavaly több új megfertőződés és AIDS-szel kapcsolatos haláleset történt, mint bármikor korábban. A HIV-vírus és az AIDS egyre gyorsabban terjed minden kontinensen, ezzel nem tud lépést tartani, nem elégséges a jelenlegi szintű megelőzés és a gyógyítás.

A kis- és közepes jövedelmű országokban a HIV-fertőzötteknek, illetve az AIDS-betegeknek csupán 12 százaléka részesül gyógykezelésben, és miközben az újonnan megfertőződöttek több mint felét fiatalok - különösen a fiatal nők - teszik ki, a világ fiataljainak többsége ha akarna, sem tudna hatékony ifjúsági megelőző szolgáltatásokhoz jutni" - mondta a főtitkár a világszervezet AIDS-szel kapcsolatos céljainak megvalósításáról rendezett egynapos New York-i értekezleten, amelyen 127 ország küldöttei, közöttük mintegy 40 egészségügyi miniszter vett részt. Az ENSZ szeptemberben rendezi a témával kapcsolatos világkonferenciáját.

Annan szerint lehetséges megtörni a HIV-vírus ördögi körét, és megállítani az AIDS terjedését, ezt Brazília, Kambodzsa és Thaiföld bizonyította sikeres megelőző programjával, de biztató jelek vannak a Bahamákon, Kamerunban, Kenyában és Zambiában is.

De ahhoz, hogy elérjék az ENSZ célját, a betegség terjedésének megállítását 2015-ig, több pénzre van szükség az adományozó országoktól, a magáncégektől és maguktól az érintett országoktól. "Hatékonyabb tervezés, jobb és bátrabb hangú vezetés kell minden szinten, valamint a nők és a leányok jogainak megerősítésre" - mondta.

Annan szerint az AIDS terjedésének megállítása előfeltétele az ENSZ minden más fejlesztési terve megvalósulásának. "Ezért mondható ki, hogy az AIDS elleni küzdelem korunk és generációnk talán legnagyobb feladata" - szögezte le.