Auguszta
-3 °C
2 °C

CIA: nukleáris csapást mérhet az al-Kaida

2003.06.03. 12:44
Továbbra is kész kémiai, biológiai és nukleáris fegyverrel csapást mérni az al-Kaida, áll egy új CIA jelentésben. "Jóllehet a csoport legtöbb támadása valószínűleg kisebb hatásfokú lesz, mivel a terroristacsoportok csak viszonylag könnyen előállítható anyagokat képesek felhasználni, és szállítási lehetőségeik is korlátozottak".
A belső használatra szánt dokumentum, amelyet The Washington Times szerzett meg, számos halálos mérget és vegyi anyagot említ - különböző ideggázokat, bakteriológiai fegyvereket, a "piszkos bombának" is nevezett radioaktív eszközt -, amelyeket az al-Kaida felhasználhat egy esetleges támadáshoz. A jelentés részletesen foglalkozik a nukleáris csapáshoz felhasználható eszközökkel. A jelentés elsősorban a terroristák technikai felkészültségétől teszi függővé egy ilyen támadás sikerét.

Az igazi bomba nehéz feladat

A jelentés szerint három lehetősége áll rendelkezésére a terrorszervezetnek nukleáris csapás végrehajtásához: szétszerelt nukleáris fegyverek alkatrészeiből összeállított fegyver; egy már kész fegyver, amit az akció kívánalmai szerint módosítanak; vagy a csoport által előállított fegyver. Nukleáris bomba kivitelezéséhez ugyanakkor dúsított uránt vagy plutóniumot kell beszerezni, ami ugyanakkor nem egyszerű feladat.

Megoldás a 'piszkos'

A legolcsóbb és a pánikkeltésre a leghatásosabb megoldást a 'piszkos bomba' jelentheti a terrorszervezetek számára. A szerkezet gyenge radioaktív sugárzást eredményez, előállítása pedig házi környezetben sem okoz túl nagy nehézséget. A bombához szükséges anyagokat, mint cézium, stroncium vagy kobalt kórházakból, egyetemekről, gyárakból vagy kutató laboratóriumokból is be lehet szerezni.

Az Egyesült Államokban 2001 októberében tartóztattak le egy férfit, José Padillát, aki piszkos bomba készítésébe fogott, de végül nem készült el vele, a rendőrség letartóztatta. Padillát az al-Kaida egyik letartóztatott tagja dobta föl.

Az ügynökség szóvivője egyelőre nem kommentálta a Times értesüléseit - jegyzi meg a Reuters brit hírügynökség.