Miklós
5 °C
12 °C

A volt alkancellár rejtélyes halála

2003.06.05. 15:10
Ejtőernyős ugrás közben csütörtökön meghalt Jürgen Möllemann volt alkancellár, a német Szabaddemokrata Párt (FDP) vezető politikusa, aki az utóbbi időben antiszemita nézeteiről híresült el. A rendőrség szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a képviselő öngyilkosságot követett el, miután ügyészi vizsgálat kezdődött ellene adócsalás gyanúja miatt.
Ejtőernyős ugrás közben halt meg Jürgen Möllemann 57 éves német politikus Észak-Rajna-Vesztfáliában lakóhelye, Marl városa fölött.

Az n-tv német hírcsatorna szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy Möllemann körülbelül 1600 méter magasságban kiakasztotta a főernyőt, s nem nyitotta ki a pótejtőernyőt. A rendőrség nem zárja ki, hogy Möllemann öngyilkosságot követett el, amelynek oka az ellene indított ügyészségi eljárás lehetett.

A halálos ugrás az után történt, hogy feloldották Möllemann képviselői mentességét és nemzetközi razzia kezdődött ellene. Az 57 éves politikus ellen több ügyészségi vizsgálat is folyt adócsalás, hűtlen kezelés és a párttörvény megszegésének gyanújával.

Házkutatást rendeltek el többek között házában, érdekeltségi köréhez tartozó ingatlanokban Németországban, átkutatták berlini képviselői irodáját, bankáházakat Lichtensteinben és Luxemburgban valamint spanyolországi nyaralóját. A politikus ellen ügyészségi vizsgálat folyt egyebek között adócsalás, hűtlen kezelés és a párttörvény megszegésének gyanúja miatt.

Alkancellár és szórólapos

Möllemann 1992-93-ban, karrierjének csúcspontján, gazdasági miniszter és alkancellár volt Helmut Kohl kormányában. Posztjáról kénytelen volt lemondani, mert hivatali helyzetével visszaélve lobbizott egyik rokona érdekében.

Möllemann a tavaly őszi németországi választások idején híresült el antiszemita kijelentéseivel és szórólapjaival, amelyeket a választások előtt dobáltatott be a szavazók postaládájába. Möllemann pártja, az FDP ezután vizsgálatot indított, ahol megállípották, hogy a szórólapok 840 ezer eurós költségét Möllemann illegális pénzekből finanszírozta, a későbbi nyomozás pedig kiderítette, a pénz egy része Líbiából származott. Möllemann cáfolta, hogy szélsőséges és populista kijelentéseit a választási kampány miatt tette volna.

Megvált a párttól

Möllemann a botrány kirobbanása után lemondott a tartományi elnöki tisztségéről és az FDP-frakció vezetéséről is. A képviselő korábban a párt alelnöki tisztjét is betölötte. Az FDP tagjai a párt gyenge választási szereplésével indokolták Möllemann menesztési szándékát, amelyet a képviselő végül nem várt meg. Később egy saját párt megalapítását is fontolgatta.

A német politikusok, tekintet nélkül pártállásukra és beállítottságukra megdöbbenésüknek adtak hangot.